A XV. kerület élen jár a virtuális valóságban

Nemcsak olvasni lehet mostantól a XV. kerületi önkormányzat lapját, hanem abból okostelefon segítségével más tartalmakat – további képeket, sőt videófelvételeket – is ki lehet csalogatni.
Budapest XV. kerületének önkormányzata az első olyan közigazgatási szerv Magyarországon, amely kommunikációjában virtuális valóságot alkalmaz, hogy üzeneteit a megszokottnál izgalmasabb, újszerűbb élményt nyújtva, az eddig megszokotthoz képest látványosabb formában juttassa el a lakossághoz. Ezzel nem titkolt céljuk, hogy a fiatalabb generáció tagjait is megszólítsák.

A virtuális valóság a kommunikáció egyik legújabb és leginnovatívabb megoldása. Segítségével nyomtatott anyagokon – tehát hagyományos újságokban – rejthetők el különböző grafikák, 3D-s képek és videók, amelyek mobileszköz segítségével tekinthetőek meg. Ezt az újszerű megoldást csütörtökön mutatták be a kerületi polgármesteri hivatalban.

Lamperth Mónika, a kerület jegyzője kiemelte: különösen fontosnak tartják, hogy a hivatal információi a teljes lakosságot elérjék, s a fiatalok számára is értékeket közvetítsenek. Ezért vágott bele az önkormányzat abba, hogy olyan újszerű eszközzel éljen, amelyet a fiatalabb generációk is használnak.

A rendszer működése egyébként meglehetősen egyszerű. Az olvasónak annyi a dolga, hogy az okostelefonon vagy tableten elindítja az ingyenesen letölthető Lara-alkalmazást – ami androidos platformon és iPhone-on is elérhető –, s a készülék kamerájának „megmutatja" a Lara-logóval jelölt nyomtatott képet. Ettől kezdve máris élvezheti a papíron nem megjeleníthető tartalmat.

Az alkalmazást különben az interneten is ki lehet próbálni. A linkre kattintva kinyílik az Életképek című kerületi újság egy korábbi példányának nyitóoldala, és amikor az okostelefon kamerája ezt észleli, a készüléken azonnal elindul egy videó, amelyen Hajdu László polgármester köszönti a városrész lakóit.

A helyhatóságot a szoftvert kifejlesztő 3WayLogic cég csütörtökön az innovatív önkormányzatok számára meghirdetett Virtuális Valóság díjban részesítette.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.