A vitáról való vitát vitatja a Méltányosság Központ

A miniszterelnöki vitáról szóló vitát is csak egy kampány-rítusnak tartja Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ alapítója.

Csöppnyi kétségünk nem volt, hogy a választások előtti finisben előkerül majd a miniszterelnök-jelölti vitáról való vita, és – ha egy fergetegesen szeles napon is, de – úgy is lett. Mindezt persze megértjük. Értjük a kormányoldal álláspontját, miszerint a kormánytábornak – az adott erőviszonyok között – nem „érdeke" a vita megrendezése. Úgyszintén értjük az ellenzéki szövetség és az azon kívüli ellenzéki pártok felháborodását is, amelyek – joggal – gondolják úgy, hogy a kampány hajrájában természetes szükséglet volna a releváns kormányfőjelöltek közötti nyilvános vitára - írja lapunkhoz eljuttatott elemzésében Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ alapítója.

Némi meglepetéssel konstatáljuk azonban, tette hozzá, hogy a négyéves ciklus 1460 napjából csak az utolsó 20-ra esik az ellenzéki térfél pártjainak határozott igénybejelentése. "1440 napig nem olvastunk, hallottunk olyan kezdeményezésekről, amelyek a témát rangjának megfelelő módon kezelték volna, kiemelvén azt a szokásos kampánytémák forgatagából. Ilyen előzmények híján kénytelenek vagyunk azt mondani: a vitáról való vita is csak egy kampány-rítus, ahelyett, hogy egy demokratikus alapintézmény lenne".

Csizmadia szerint szükség volna a vitára, sőt többre is, mert egy körben nem lenne idő mindent megvitatni. "A magyar politika bőven megérett arra, hogy akár kettő vagy három körben (gondoljunk csak az utolsó brit választási kampányra, amikor a még hivatalban lévő Gordon Brown három alkalommal vitatkozott a kihívó David Cameronnal és Nick Clegg-gel) mérjék össze tudásukat a rivális felek".Ugyanakkor ezt a demokratikus alapintézményt a ciklus békés időszakában kell „kiharcolni", és nem csak az ellenzéknek.

A Méltányosság szerint akármilyen eredményt is hoz az április 6-ai választás, annak másnapján új szemlélettel kell közelíteni ehhez a kérdéshez (is). "El kell dönteni, a magyar demokráciának milyen (mikro)intézményeit kell megalapozni és megteremteni a következő ciklusban. Botorság lenne ezért az újra rendelkezésre álló 1460 napot nem felhasználni egy Miniszterelnök-jelölti Vitákat Szervező és Lebonyolító Bizottság (vagy valami efféle) létrehozatalára. Ennek lenne a feladata, hogy a rituális kampányvitából kiemelje ezt a témát és megkerülhetetlenné tegye a vita intézményét. Ezzel párhuzamosan pedig okafogyottá a vitáról való vitát. Amit mi (mint elmondani próbáltuk) vitatunk és nagy részben értelmetlennek tartunk". Csizmadia Ervin megjegyzi, hogyha nem leszünk képesek egy ilyen szervezet felállítására, 2018-ban pontosan ugyanaz lesz, mint most; megint nem lesz vita, vagy akkor lesz, ha valamelyik fél rá tudja nyomni érdekét a másikra. Mint 1998-ban, az induló helyzetben. A magunk részéről szívesen veszünk részt egy ilyen szervezet létrehozatalában. "4x365 napunk van rá".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.