A villamos fojtogatja a Margit körutat

Állandó portól szenvednek a Margit híd budai hídfőjénél élők és dolgozók, amelyet az ott áthaladó járművek kavarnak fel. Az önkormányzat tehetetlen, a BKV csak néha takarít.

A Margit körút Duna felőli végén kialakuló porfelhő miatt levegőt is alig kapnak az ott élők és dolgozók. A hídfőnél áthaladó buszok, mentők és villamosok állandó fullasztó port kavarnak fel, amelyet az ott élők lélegeznek be – számol be az Origo.

A környéken több bolt és étterem is található. A megkérdezettek a portálnak elmondták, hogy a jelenség miatt állandó jelleggel csukva vannak az ajtók. Csak ritkán szellőztetnek, és folyton takarítaniuk kell, mert a por mindenhova lerakódik. Az ott élők is panaszkodnak az járművek által felkavart felhőre.

Az Origo utánajárt, honnan származik a sárgás porfelhő. A lakók tippjei alapján a Rózsadombról lezúduló eső okozza a port, ami sárrá alakul át, de volt, aki szerint a homokot a Combino hagyja hátra. Neki volt igaza, a portálnak ugyanis a BKV megerősítette, hogy a szálló porért nagy részben a villamosok a felelősek. A járművek minden fékezéskor tisztított port szórnak a sínekre, hogy ezzel segítsék a kerék tapadását. Ez a por aztán belerakódik a sínek és a betonburkolat repedései közé, ahonnan feltakarítani sem egyszerű.

A BKV évente 28 alkalommal sepertet a vonalon, a portalanítást az FKF Zrt.-től rendelik. A por nem csak a Margit híd budai hídfőjénél okoz gondot, a BKV szerint az 1-es és a 3-as villamosvonalakon is problémát jelentett a légszennyezés, mely szerintük a vonalak felújításával megszűnik.

A II. kerületi önkormányzat eddig nem szembesült a problémával, elmondásuk szerint egy panasz sem érkezett hozzájuk a szálló por miatt. Balaton Balázs kerületi sajtóreferens a portálnak elmondta, ha jönne is hozzájuk ilyen panasz, sokat nem tehetnének az ügyben, mert a tisztítás a BKK és az FKF feladata.

A lap által megszólaltatott tüdőgyógyász allergológus elmondta, hogy a szálló por nemcsak bosszúságot okoz, hanem az egészséges emberek életminőségét is rontja. Az utcai por belélegzése felerősítheti a hajlamot az allergiára, és különböző fertőzéseknek is táptalajt nyújt az orvos szerint.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.