A világ vizsgálódik, a NAV titkolózik

Miközben már több ország adóhatósága bejelentette, hogy vizsgálatokat indít a panamai cégtől, a Mossack Fonsecától kiszivárgott iratok nyomán – és az első nekifutásra ettől még ódzkodó ukrán felügyelet is elrendelte a vizsgálatot –, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyelőre igen visszafogottan reagált.

Írásos megkeresésünkre, miszerint indítanak-e vizsgálatot a nemzetközi botrányban érintett magyar cégek és magánszemélyek ügyében, azt közölték: „A NAV a jogszabályok által meghatározott gyakorlatot követi a jövőben is. Eszerint amennyiben a hivatal tudomására jutnak olyan információk, amelyek bármilyen adóigazgatási vagy büntetőeljárás megindítását megalapozzák, az eljárást a NAV munkatársai megindítják.”

A válaszból nem derül ki, hogy a világon végigsöprő botrány magyar érintettjeinek a híre eljutott-e már a hatósághoz. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre csak annyit válaszoltak: „A konkrét üggyel kapcsolatban az adótitok védelmében nem kívánunk semmilyen információt nyilvánosságra hozni.”

Mindez annak ellenére lehet így, hogy az offshore ügyeket intéző panamai cég, a Mossack Fonseca 11,5 millió iratának a kiszivárgása nyomán Francois Hollande francia elnöktől Bohuslav Sobotka cseh kormányfőig a világ rengeteg vezető politikusa ígérte az üzleti és a politikai élet megtisztítását.

Mivel a Fidesz magánügynek tekinti, hogy egykori országgyűlési képviselője, Horváth Zsolt is érintett a kiszivárogtatott panamai iratok keltette botrányban, kétséges, hogy az állami szervek, így a NAV mer-e saját szakállra nyomozásokat indítani.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.