A veszekedős rabbi érkezik a kormány megemlékezésére

Igen ellentmondásos vallási vezető lesz a kormányzati holokausztmegemlékezés díszvendége. Menachem Margolin rabbi jóformán az egész kontinens reprezentatív zsidó szervezeteivel összeveszett már, szövetkezett viszont a lengyel szélsőjobboldal egykori pártvezérével.

A kormányzat a hivatalos program szerint a Duna-parti cipőknél emlékezik meg ma délután 5 órakor a holokauszt nemzetközi emléknapjáról (az ENSZ 2005-ben az ­auschwitzi haláltábor felszabadulásának évfordulójához rögzítette a dátumot). Ezt követően, még a hivatalos program részeként, az Uránia moziban a Night Will Fall című filmet vetítik. Itt Latorcai Csaba miniszterelnökségi államtitkár képviseli a kabinetet, a filmet pedig az esemény egyetlen külföldi vendége, Menachem Margolin brüsszeli rabbi mutatja be.

A meghívott korántsem örvend osztatlan népszerűségnek az európai zsidó közösségek körében, nyilvánosan és szervezetten is elhatárolódtak nézeteitől számos ország zsidó szervezetei. Először 2013-ban került összetűzésbe Lengyelország főrabbijával az Európai Zsidó Szövetség nevű szervezet elnökeként. Az izraeli születésű vallási elöljáró úgy ítélte meg, hogy a főrabbi nem küzd elég hatékonyan a kóservágás tiltása ellen, és ezért lemondásra szólította fel. Úgy volt, hogy Margolin találkozik az ügy kapcsán az akkori lengyel köztársasági elnökkel, ám Bronislaw Komorowski végül mégsem fogadta.

Menachem Margolin
chabadinfo.com

A következő botrány tavaly robbant ki, amikor Margolin arról akarta levélben meggyőzni az Európai Unió belügyminisztereit, hogy a terrorfenyegetéseknek különösen kitett európai zsidó közösségek egyes tagjai számára könnyítsék meg a fegyverviselést. Ezt az állam erőszak-monopóliumának korlátozásával járó gondolatot igen heves tiltakozás követte.

A francia ajkú belga zsidóság ernyőszervezete annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ötletet „egyedül a tudatlanság és a pánik magyarázhatja". Tizenegy zsidó szervezet közös közleményben határolta el magát az ötlettől, köztük a több százezres brit zsidóság legfőbb képviseleti szerve. A sajtókommentárok az eset kapcsán megjegyzik, hogy az éles szavakat, amelyek megkérdőjelezik a Margolin vezette Európai Zsidó Szövetség legitimitását, alighanem régóta érlelődő feszültségek felszínre törése is magyarázhatja. A szervezetnek a magyar zsidó vallási közösségek közül a Köves Slomó rabbi vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség a tagja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.