A vegyészek szerint becsődölt a szakképzési rendszer

A szakképzés terén teljes a csőd – állatja a vegyipari szakszervezeti szövetség elnöke, hangsúlyozva: ezért álltak az elsők között a pedagógusok mögé a jobb oktatási rendszerért folytatott harcukban.
A kezdetektől támogatja a pedagógusoknak és a diákoknak az oktatási rendszer reformjáért indítottak harcát a vegyipari szakszervezeti szövetség (VDSZ) – hangsúlyozza közleményében Székely Tamás elnök. Szerinte ebben az ágazatban vannak a leghosszabb ideig betöltetlen munkahelyek – a vállalatok csaknem húsz százalékánál tartós munkaerőhiány van –, mert nincs jó, sőt szinte semmilyen szakmunkás-utánpótlás.

A VDSZ ezért a szakképzési rendszer érdemi változását szeretné elérni. Annak ellenére, hogy a Magyar Kereskedelmi Iparkamara milliárdokat kapott a struktúra átalakítására, eddig semmi nem történt, teljes a csőd – jelentette ki Székely. Úgy véli, a rendszer „lenullázása" ezt az ágazatot érinti a legsúlyosabban.

A vegyészek ott voltak már február elején is a miskolci első nagy tanár–diák-tüntetésen, s még nagyobb erőkkel vettek részt Budapesten, a február 13-ai, központinak meghirdetett pedagógusdemonstráción, de személyes jelenlétükkel támogatták országszerte a tanárok polgári engedetlenségi akcióját is február 30-án – emlékeztet az elnök. A vegyészek sokan voltak a tanárok Kossuth téri tüntetésén is: az ágazatban a szervezők felhívására szülők, nagyszülők és diákok is megmozdultak, s az ország több pontjáról utaztak akkor a fővárosba.

A VDSZ szinte azonnal országos szolidaritási mozgalmat indított, amint a pedagógusok bejelentették a demonstrációkat, és Székely szerint számtalan városban segítették a megmozdulásokat. Úgy látja, most kevés, ha udvarias, együtt érző nyilatkozatokat tesznek, mert a pedagógusok és a diákok harcát ezúttal minden szakszervezetnek, sőt minden embernek segítenie kell.

Az elnök álláspontja, hogy ágazattól függetlenül minden szakszervezetnek a pedagógusok mellett a helye. Ezúttal a tanároknak kell segíteniük, de lehetséges, hogy legközelebb másokért, akár a vegyészekért kell majd legalább ekkora tömegnek az utcára mennie – fogalmazott. A valódi szolidaritás – tette hozzá – nem a meleg irodákban, nem a kényelmes karosszékekben mutatkozik meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.