Így lehetne elkerülni az újabb népszavazási botrányt

Ha azonos tárgyban többen kezdeményeznének népszavazást, ne azé legyen az elsőbbség, aki előbb ér el az időbélyegzőhöz, hanem folyjék tisztességes verseny: ha valakik gyorsabban gyűjt össze kétszázezer aláírás, legyen az a győztes – javasolja a Nemzeti Választási Iroda.
Megküldte a népszavazásról szóló törvénnyel kapcsolatos módosítási javaslatait a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a kormánynak. Először is az iroda azt veti fel, hogy a törvényhozó fontolja meg a népszavazási kezdeményezések ügyfélkapus benyújtásának bevezetését.

Ez megszüntetné a személyes jelenlétet igénylő versenyhelyzetet, és annak biztosítana elsőbbséget a kérdés elbírálásánál, aki a törvényben meghatározott időpontot követő legrövidebb időn belül adja be elektronikus úron a saját indítványát.

A másik javaslat szerint a népszavazás tárgyát az a beadványozó „foglalná le", aki a hitelesített kérdéséhez hamarabb összegyűjti a szükséges számú – kétszázezer – támogató aláírást. Ebben az esetben az aláírásgyűjtés megkezdésének nem képezné akadályát az, ha már folyamatban van egy másik, azonos tárgykörbe tartozó kérdés elbírálása vagy akár az aláírások gyűjtése.

A két megoldás kiegészítéseként javasolja továbbá az NVI, hogy a kérdés benyújtásakor csatolandó támogatói aláírások számát húszról emeljék legalább kétszázra.

Az NVI emlékeztet arra, hogy Pálffy Ilona elnök már tavaly július 29-én – a jelenlegivel megegyezően – javaslatot tett a népszavazási törvény módosítására. Azt azonban akkor a kormány és a parlamenti frakcióval rendelkező pártok nem támogatták. Az NVI reményét fejezi ki, hogy az Országgyűlés rövid időn belül úgy változtatja meg a népszavazási törvényt, hogy a február 23-án történt, a referendum intézményéhez és a demokráciához méltatlan események ne ismétlődhessenek meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.