A vádlott egyetlen bűne, hogy Szilvásynak hívják?

Börtönbe záratná az ügyészség egy ötmilliós hűtlen kezelés miatt Szilvásy György volt titokminiszter testvérét. A védelem cáfolja a vádakat. A Honvédkórház egykori vezetője ügyében kedden születik elsőfokú ítélet.
Ítéletet hirdet a bíróság kedden Szilvásy István, a Honvédkórház korábbi főigazgatója ellen indított büntetőperben, Az orvost – aki Szilvásy György egykori titokminiszter testvére – 5,2 milliós kárt okozó hűtlen kezeléssel vádolják, és az ügyész börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kéri.

A nagyjából 28 milliárddal gazdálkodó intézmény egykori vezetője egy magánszeméllyel, illetve egy kft.-vel kötött szerződések alapján olyan kifizetéseket engedélyezett, amelyek mögött állítólag nem volt tényleges teljesítés.

Cáfolja viszont a Szilvásy terhére rótt vádakat Kende Péter ügyvéd. Elmondása szerint már 2012 januárjában átadta a nyomozást folytató rendőri szervnek mindazokat a bizonyítékokat, amelyek védence ártatlanságát támasztják alá. Választ nem kapott, és csak a vádemelés után érzékelte, hogy hiába dolgozott.

Az egyik szerződést egy ismert kutatóorvossal kötötték, akinek az volt a feladata, hogy vegyen részt a kórházban folyó tudományos munka fejlesztésében, valamint segítse elő az intézmény nemzetközi presztízsének emelését. Az ügyvéd szerint tanúkkal és dokumentumokkal is igazolták: az orvos teljesítette, amit vállalt. Közreműködésével gyógyszerkísérletek folyhattak a kórházban, emellett több külföldi nemzetközi szaklapban is publikációkat jelentetett meg, amelyekben rendre hivatkozott a kórházban folyó munkára.

A másik vádpont szerint egy tanácsadó cég kapott pénzt érdemi munkavégzés nélkül. Kende állítja: ugyancsak tanúk és különféle iratok cáfolják a vádiratban foglaltakat. A kft. ugyanis több hónapig dolgozott a kórháznak, átvilágította az intézmény gazdálkodását, számos dokumentumot készített, illetve a vállalkozás munkatársai személyesen is részt vettek több megbeszélésen.

– A rendőrségnek és az ügyészségnek semmit nem sikerült bizonyítania, mi viszont bizonyítottuk a vádak teljes alaptalanságát, majd ugyanezt kénytelenek voltunk megismételni a bíróság előtt is – hangsúlyozza az ügyvéd. Egyébként képtelenségnek tartja azt is, hogy egy ötmilliós hűtlen kezelés miatt végrehajtandó börtönt indítványoz az ügyészség, miközben ilyen súlyú ügyekben a bíróság többnyire pénzbüntetést szab ki.

Mindez egy normális országban teljesen elképzelhetetlen lenne – véli Kende. Ezért meggyőződése, hogy védencének egyetlen bűne van: a neve.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.