A V4-ek mutatják meg Európának, milyen lenne a közös sereg

Európának „olyan hadseregre lenne szüksége, amely képes megfelelni a kor kihívásainak és megállítani a migrációt, felvenni a harcot a nemzetközi terrorizmus ellen" – nyilatkozta a honvédelmi miniszter. Szerinte a V4-ek együttműködése ehhez jó alapul szolgál.
Magyarország részt kíván venni egy közös európai hadsereg létrehozásában, amely képes megállítani a migrációt és felvenni a harcot a nemzetközi terrorizmus ellen – mondta el a Magyar Időknek Simicskó István honvédelmi miniszter. Ehhez új haderőfejlesztési program indult, többek között korszerűsítik a katonák egyéni felszerelését, növelik a helikopter- és a merev szárnyú légiszállító képességet, különleges műveleti ezredet hoznak létre, s megkezdte működését a terrorizmus elleni védekezést szolgáló Katonai Rendészeti Központ.

A miniszter az interjúban hangsúlyozta: Európában mindannyian úgy gondolják, hogy a migránsok döntően áldozatok, hiszen gyakorlatilag „meghívólevelet" kaptak az Európai Uniótól, amellyel félrevezették őket, miközben áldozatai annak a veszélyes embercsempész-hálózatnak, amely nagyon komoly pénzekhez jut a tömeges migráció által.

Magyarország miniszterelnöke volt az első – emlékeztetett Simicskó –, aki erre a veszélyre felhívta a figyelmet az unióban, de hiába vártak arra, hogy megfelelő időben közös európai megoldás szülessen az ügyben. „Nemzetállami védelmi rendszereket kellett kialakítani, mert az EU immunrendszere nagyon nehezen működik. Katonai erőt is föl kell mutatnunk a biztonságunk érdekében" - fogalmazott.

A betelepítési kvóta újabb biztatás a migránsok számára – ismételte a sokat hangoztatott magyar hivatalos álláspontot. „Ha figyelembe vesszük a realitásokat, a biztonságpolitikai és a katonai szakértők állításait, megállapíthatjuk, hogy felbecsülhetetlen az a tömeg, amely arra készül, hogy elinduljon a kvótarendszer hatására a kontinensünk felé. Ennek óriási a biztonsági kockázata és kiszámíthatatlan a kulturális és gazdasági hatása is" – mondta Simicskó.

A kormányfő jelezte, hogy támogatja egy közös európai hadsereg felállítását. Ezzel kapcsolatban a miniszter kiemelte: nagyon fontos a NATO, „de mindig elhangzik az az igény is, hogy Európának a jövőben többet kell áldoznia a honvédelemre, a biztonságára, mint ezt korábban tette. Ez azért is fontos, mert erőt kell felmutatni ahhoz, hogy meg tudjuk tartani az európai értékrendeket".

A miniszterelnök mondta azt is, hogy ha valaki gazdag, de gyenge, az nem tudja megvédeni magát, ezért Európának „olyan hadseregre lenne szüksége, amely képes megfelelni a kor kihívásainak és megállítani a migrációt, felvenni a harcot a nemzetközi terrorizmus ellen. Szerintem a V4-be tartozó országok hadseregeinek együttműködése erre jó alap lehet. Megkezdtük az egyeztetéseket arról, hogy létre kell hozni ezen a bázison különböző harccsoportokat és egy európai hadtestet, amelynek felépítésében mindenképpen számítani kell Németországra is" – nyilatkozta a politikus.

Szerinte azzal, hogy „a szlovák, cseh és lengyel hadsereggel együtt erőket küldünk a balti államokba, védjük ezeknek az országoknak a légterét vagy a déli határokat, megmutattuk, hogy képesek vagyunk együtt felismerni a veszélyeket és tenni ellenük. Ez jó példa Nyugat-Európa számára arra, hogy erősítenünk kell az együttműködést és közösen kell gondoskodnunk a kontinens katonai biztonságáról".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.