A tulajdonosnak elege lett, elviszi Munkácsy Golgotáját Debrecenből

Már csak néhány napig lesz együtt látható Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiája a Déri Múzeumban, a Golgotát ugyanis augusztus 31-én elvitetik Debrecenből - közölte Pákh Imre, a festmény tulajdonosa szerdán az MTI-vel.
A New Yorkban élő magyar származású műgyűjtő elmondta, döntéséről tájékoztatta Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét és Angi Jánost, a Déri Múzeum igazgatóját.

„Azért kényszerülök erre a számomra is szomorú lépésre, mert a jegybank képviselői hónapok óta semminemű együttműködést nem tanúsítanak, hogy tárgyalásos úton megegyezzünk. Igyekezetük arra korlátozódik, hogy erőnek erejével akarják Magyarországon tartani a festményt, s ezért a védetté nyilvánítás sincs ellenükre" - mondta a Golgota tulajdonosa.

Pákh Imre szerint ez hazai jogszabályokba és nemzetközi törvényekbe ütközik, ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket. Angi János az MTI érdeklődésére korábban elmondta: az Amerikában élő műgyűjtő, Pákh Imre telefonon hívta fel őt a napokban és közölte azt a szándékát, hogy a hónap végén elviszi a Golgotát, miután annak megvásárlásáról nem tudott megállapodni a Magyar Nemzeti Bankkal.

„Arra kértem Pákh Imrét, hogy szándékát írásban küldje el, és csatolja mellé a Forster Központ műtárgyfelügyeleti irodájának határozatát, amelyben engedélyezik a kép elvitelét" - mutatott rá Angi János. (A festmény védetté nyilvánítási folyamatának időszakában kizárólag a Forster engedélyével lehet a képhez nyúlni.) Hozzátette, enélkül az engedélyező határozat nélkül a festményt le sem vehetik a kiállítóterem faláról. Angi János tájékoztatása szerint azóta Pákh Imre semmilyen írásos formában nem kereste meg a múzeumot. Munkácsy Krisztus trilógiájának három festménye - a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo - továbbra is együtt látható a Déri Múzeum Munkácsy-termében.

Dallos-Nagy Krisztina, a Déri Múzeum szóvivője szerda délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nap folyamán megérkezett a múzeumba Pákh Imre levele, amelyben tájékoztat: augusztus 31-én elviteti a Golgotát a múzeumból.

Pákh Imre szerda délután arról értesítette az MTI-t, hogy egyeztetett a Forster központ vezetőjével, L. Simon László államtitkárral és Papp László debreceni polgármesterrel, akik egyértelművé tették, hogy tulajdonosként rendelkezhet a Golgota elviteléről. Egyelőre Magyarországon belül, egy raktárban helyezi el a festményt - mondta az MTI-nek Pákh Imre. Hozzátette, csütörtökön értesíti a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogy a Golgotával kapcsolatos tárgyalásokat befejezettnek tekinti. Ugyanakkor, ha megváltozik az ügyben az MNB véleménye, továbbra is áll rendelkezésükre.

A képtulajdonos az ügy hátteréről elmondta: a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár Program keretében 6 millió dollárt ígér a Golgotáért, miközben 10 millió dolláros vételi ajánlata van egy külföldi vevőtől. „Őszintén reméltem, hogy nem esik szét a magyar festőfejedelem főműve, a Munkácsy-trilógia, amelynek egyben tartásáért már sokat tettem, de nincs más választásom. Május vége óta hiába vártam, hogy tárgyalóasztalhoz üljünk, a jegybank képviselői egyetlen lépést sem tettek a megegyezés érdekében" - mutatott rá a műgyűjtő.

Végezetül emlékeztetett rá, az elmúlt több mint egy évtizedben ingyen bocsátotta a Déri Múzeum rendelkezésére a Golgotát, miközben a kanadai Hamilton Galéria évi 50 ezer dollárt kért és kapott a Krisztus Pilátus előtt című képért.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.