A Transparency-nek sem tetszik a Kehi hadjárata

A Transparency International (TI) Magyarország nyilvánosságra hozta honlapján az alapvető jogok biztosának írt levelet, amelyben a civil szervezet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) a Norvég Civil Támogatási Alappal kapcsolatos hatáskörének és tevékenységének vizsgálatát kérte.

A TI a múlt héten fordult Székely László ombudsmanhoz, hogy vizsgálja ki a Kehi ellenük folytatott eljárását, és kezdeményezze a leállítását. Emellett arra kérték az alapjogi biztost, forduljon az Alkotmánybírósághoz annak megállapításáért, hogy a Kehi tevékenysége összhangban van-e az alaptörvénnyel.

A szervezet együttműködik a Kehivel, de sérelmezi, hogy a hivatal nem igazolta egyértelműen, hogy jogosult vizsgálni a Norvég Civil Támogatási Alapból civil szervezeteknek juttatott támogatások felhasználását. Azt írták: a Kehi, kihasználva az államháztartási ellenőrzésre vonatkozó, nem egyértelmű jogi szabályozást, kiterjeszti hatáskörét a norvég adófizetők pénzéből finanszírozott civil támogatásokra.

Úgy folytatták: a Kehi ellenük folytatott eljárásában nincsenek meg az őket megillető eljárási garanciák. Nem tudják, ki és milyen megfontolások alapján rendelte el a vizsgálatukat, nem vitathatják bíróság előtt a Kehi "megkérdőjelezhető hatáskörét", továbbá amiatt sem tehetnek panaszt, hogy a hivatal eljárása sérti a hatékony jogorvoslathoz való jogukat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.