A trafikokba kényszerítik az e-cigarettát is

Csak a nemzeti dohányboltokban árusítható, és kizárólag dohányzásra kijelölt helyen lehet rágyújtani elektronikus cigarettára is – egy, a parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint. A tervezet szerdai szakbizottsági vitájában az ellenzék próbált lazítani a jövő nyártól hatályos szigorításokon, ám egyetlen módosító indítványukat sem támogatták a kormánypárti képviselők.

Az e-cigaretta trafikba „kényszerítése” ellen a szocialista Heringes Anita azzal érvelt, hogy ez éppolyan, mintha a diétázóktól azt várnánk el, hogy kizárólag csokoládéboltokban vásárolhassanak egészséges élelmiszert, vagy az alkoholbeteget függésének felszámolása közben a kocsmába küldenék be üdítőért.

A szocialista politikus szerint ugyanis az e-cigarettát a leszokni vágyók használják, az új szabályozással ráadásul ezt az eszközt csak a dohányzóknak fenntartott helyeken szívhatják. Azaz passzív dohányzásra kényszerítik a leszokni vágyókat. (Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre nem fogadja el alternatív leszokási módként az e-cigarettát, mondván: egyelőre nem tudni semmit hosszú távú hatásairól.) Heringes Anita mellett még Rig Lajos, a Jobbik egészségpolitikusa is több módosító javaslattal enyhítette volna a szigorítást. 

Az ellenzéki politikusok határozott érvelése azonban visszhangtalan maradt, egyetlen javaslatukat sem támogatták. A tárca álláspontját képviselő Beneda Attila helyettes államtitkár szerint ugyanis tévhit, hogy az e-cigaretta nem káros, és segít a leszokásban. Mint mondta: éppen a nyilvánosságra került kutatások alapján döntött úgy a kormány, hogy törvényben szabályozzák az e-cigaretta használatát és forgalmazását.

Mintha kocsmába kényszerítenék az alkoholfüggőket – érveltek a törvényjavaslat ellen
Charles Platiau / Reuters

A politikus hangsúlyozta: éppen a nem dohányzó társadalom védelmében van szükség a dohányzás és az azt pótló eszközök használatának szigorítására. A döntéshozók előtt lévő tervezet szerint az egészségügyi intézmények bejáratától az eddigi öt méter füstmentes teret tízre növeli. Azaz tilos lesz rágyújtani a bejárattól számított tíz méteren belül. A dohányzásra kijelölt helyek pedig nem eshetnek a szokványos betegutak közelébe. Tilos lesz meggyújtani az e-cigarettát aluljárókban, játszótereken, busz-, villamosmegállókban. Ezeken a helyeken a tilalmat táblának is jeleznie kell majd.

A javaslat szerint a dohányzást imitáló eszközökre is ugyanazok a korlátozó szabályok vonatkoznak majd, mint az e-cigarettára.

Immár több mint 15 éve használják a dohányzásról leszokni vágyók az e-cigarettát, az ellenzék szerint viszont a mostani szigorítással a féllegális zónába tuszkolják az eszközt, mert aki nem akar bemenni – érhető módon – a trafikba, az az interneten megrendelheti, és így valóban bekövetkezhet az egészségkárosodás, hiszen ellenőrizetlen forrásból juthatnak a fölhasználók az e-cigarettához. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.