A tervezettnél hamarabb készül el a Dagály Úszóaréna

Várhatóan két-három hónappal a tervezett határidő előtt elkészülhet a Dagály Úszóaréna, amely jelenleg hetvenöt százalékos készültségi szinten áll – derül ki a kivitelező Market Építő Zrt. tájékoztatójából.

A jövő évi budapesti vizes világbajnokság központi helyszínének kivitelezésére eredetileg is csak 23 hónap állt rendelkezésre, de "a kiváló tervezésnek és ütemezésnek, valamint a professzionális kivitelezésnek köszönhetően" a március 31-ei határidőből is sikerül jócskán faragni. "Ebben a projektben a kreativitás, a precíz munka és az összefogás találkozik" - indokolta az építkezés gyorsaságát Scheer Sándor, a Market Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója.

A 28 000 négyzetméteres, 44 méter magas úszóaréna építéséhez eddig 120 000 köbméter földet, 4800 köbméter vizet és 11 500 kilowattóra áramot használtak fel. A közlemény arra is kitér, hogy a 2400 tonnás acél tetőszerkezet egymás mellé kifeszítve 26 méterrel hosszabb, mint a fővárosi Szabadság híd, az épületbe pedig 375 kilométer elektromos vezeték kerül, amely másfélszer hosszabb, mint az M7-es autópálya, míg a csúszózsalu technika alkalmazásának köszönhetően a négy torony egy hónap alatt készült el.

Magyarország legnagyobb úszóarénájának építése 5000 embernek ad munkát. Jelenleg a gépészeti és elektromos szerelések, a 15 000 fő befogadására alkalmas lelátó építése, a medencék burkolása és a külső homlokzatok díszburkolatának kivitelezése zajlik.

A designról a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói gondoskodnak, ők tervezték meg többek között a jakuzzik üvegmozaikos dekorációját, ezen kívül a Hősök Falát, amelyen a vizes sportok magyar olimpikonjai szerepelnek majd, illetve Közép-Európa egyik legnagyobb interaktív falát, amely bemutatkozási lehetőséget teremt a hazai vizes sportágaknak.
Az úszóaréna építése mellett egy Budapestre és Angyalföldre koncentráló városfejlesztési program is elkezdődött, így útfelújítások zajlanak, gyalogossétányt alakítanak ki a metrómegállótól a Dagályig, továbbá tömegközlekedéssel is egyszerűbben megközelíthetővé válik majd a terület - emlékeztet a közlemény.

A 2017-es vb-nek - amelyen az úszás mellett műugrás, műúszás, Balatonfüreden nyíltvízi úszás, valamint vízilabda szerepel a programban - eredetileg Guadalajara adott volna otthont, ám a mexikói város pénzügyi okok miatt tavaly februárban visszalépett. A FINA tavaly március 11-én közölte, hogy Budapestnek adja a rendezés jogát.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.