Miskolcon és Veszprémben is jelentősen nőhet a hallgatói létszám

Nyolcszáztízzel több hallgató került be a veszprémi Pannon Egyetemre, mint az elmúlt esztendőben és Miskolcon is nő a diákok száma.

A Miskolci Egyetem tanulmányi rektorhelyettese, Óváriné Balajti Zsuzsanna emlékeztetett arra, hogy központilag megemelt ponthatárokat, bizonyos szakoknál a minőségi oktatás biztosítása jegyében tovább emelték. Ennek ellenére a háromszoros túljelentkezésből, csaknem a tavalyi létszámot tudták elérni felvett hallgatók tekintetében, miközben a demográfiai mutatók az érettségizőknél 11,5 százalékos csökkenést mutatnak. Ehhez jönnek még hozzá a pótfelvételin bejutó diákok.

A rektorhelyettes asszony kiemelte a legnépszerűbb karokat, szakirányokat. Ezek a műszaki földtudományi karon a gáz és kőolaj szakirány, illetve a műszaki anyagtudományi karon a kohómérnöki mesterképzés. Továbbá idesorolta a logisztikai képzést, az állam- és jogtudományi kar jogászképzését, az egészségügyi kar szakirányait, és a Bartók Béla Zeneművészeti Intézetben a zenetanár-zongora szakot.

A veszprémi Pannon Egyetemre nyolcszáztízzel több hallgató került be, mint az elmúlt esztendőben. Az egyetem rektora, Friedler Ferenc elmondta, hogy az idén 4578 jelentkező közül 1957-et vettek fel a felsőoktatási intézménybe. A rektor hangsúlyozta, hogy két karon kiemelkedő a létszám növekedése. A legnagyobb mértékben a modern filológiai és társadalomtudományi karra felvett hallgatók aránya nőtt, ezekre a tavalyinál 22 százalékkal többen jutottak be. A műszaki informatikai karra felvettek aránya tizenegy százalékkal haladja meg a tavalyit.

A mérnökinformatikus alapszak állami ösztöndíjas ponthatára országos viszonylatban a Pannon Egyetem műszaki informatikai karán volt a legmagasabb, ide 371 pontra volt szükség a tanulmányok megkezdéséhez. A felvett hallgatók mintegy 80 százaléka állami ösztöndíjas képzési helyre jutott be - mondta a rektor. Hangsúlyozta: az egyetem fontosnak tartja a hallgatók életpályáját is, ennek érdekében szakmai együttműködést folytat több nemzetközileg is elismert céggel.

A pótfelvételikre augusztus 12-ig jelentkezhetnek a diákok.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.