A tanárát védte, ezért félholtra verték a rendőrségen

Csongrádi díszpolgári címre javasolja egy történész Botos József közgazdászt, akit gimnazistaként, az 1956-os forradalom után majdnem agyonvertek a város rendőrkapitányságán. A díszpolgárságra jelölt férfiről a delmagyar.hu írt portrét.

A 77 éves közgazdász nem mindennapi élettörténetét a Nemzeti Emlékezet Bizottsága megbízásából kutatásokat folytató Dányi László történész írta meg. Botos József 1939-ben született iparos- és parasztcsaládban, édesapja a második világháború idején eltűnt a Kárpátokban, így húgával együtt édesanyja és nagymamája nevelte. A csongrádi Batsányi János Gimnáziumban tanult a forradalom idején, és őt választották meg a helyi diákbizottság elnökévé. Az orosz csapatok bevonulásakor nemmel szavazott a fegyveres ellenállásra. 1957 januárjában mégis bevitték a Justh Gyula utcai rendőrkapitányságra, ahol arra akarták rávenni, valljon egyik tanára ellen. Kihallgatás közben olyan súlyosan megverték, hogy fogai, bordái eltörtek, dobhártyája beszakadt. Azzal fenyegették, hogy leviszik az alagsorba, és kivégzik. Végül aláírattak vele egy iratot, miszerint sérüléseit utcai verekedés közben szerezte, és kiengedték.

– Az orvos háza mellett 150-200 méterre ácsorgó édesanyámék nem ismertek meg. Látták, hogy van ott egy pasas, aki állandóan felbukik, körbejár. Nem hagyhatták ott, akármilyen részeg, mínusz 20 fok lehetett. Odajöttek hozzám, akkor ismertek fel – vallja erről.

Egy barátja révén Derekegyházra került, majd a szentesi kórházba, ahol dr. Bugyi István főorvos gondoskodott róla. Érettségi vizsgát úgy tehetett, hogy tanárai kijátszották a rá vonatkozó rendelkezést. Továbbtanulása érdekében édesanyja még Kádár Jánostól is kihallgatást kért. A budapesti Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem külkereskedelmi szakára vették föl. Később másoddiplomát szerzett a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán. A rendszerváltozás előtt dolgozott külkereskedelmi vállalatnál, a minisztériumban, majd kutatóintézetben. Antall József miniszterelnök kérte föl az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság irányítására a rendszerváltozás után. Csongrád városától sohasem szakadt el, ma is műveli családi szőlőbirtokukat, és jelen van a település közéletében. 60. születésnapját azzal ünnepelte, hogy egy Petőfi-szobrot adott ajándékba a városnak.

A díszpolgári címre Dányi László ajánlotta Botos Józsefet, ehhez támogató állásfoglalást adott a Nemzeti Emlékezet Bizottsága is. A felterjesztésről csütörtökön dönt a csongrádi képviselő-testület.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.