Nem a rendőrség, a szórakozóhelyek lázadása döntötte meg Vizoviczki hatalmát

Megszólalt Vizoviczki László, akit a kilencvenes évek végétől sokan a budapesti éjszakai élet legnagyobb hatalmú, törvények felett álló üzletemberének. Akkor tört meg uralkodása, amikor 2012-ben bilincsben vitték el az irodájából. Vizoviczki ügyvédjén keresztül levélben válaszolt az Index kérdéseire.
A beszélgetés alapján a portál azt írja, Vizoviczki hatalmát elsőként nem a politika vagy a rendőrség döntötte meg, hanem az, hogy a budapesti szórakozóhelyek tulajdonosai egy emberként összefogtak ellene. A West Balkán tragédia után Vizoviczki kiállt, és bejelentette, létrehozta a Biztonságos Szórakozásért Egyesületet, amely majd ajánlásokat tesz majd a szórakozóhely-üzemeltetők és a hatóságoknak, hogyan lehet elkerülni a jövőben a hasonló tragikus helyzetet. (Az egyesület tagjai kizárólag az ő klubhálózatából kerültek ki.)

Aztán 2011. január 31-én (másfél héttel Vizoviczki médiamegjelenései után) a konkurensek megalapították az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakozásért (EKBSZ), amivel ugyanazt a célt tűzték ki, mint a diszkókirály szervezete: javaslatokat tenni a kormánynak, hogy milyen irányba változzon a partiszervezés, hogy biztonságos és élhető rendszer alakuljon ki. Bár úgy tűnik, hogy az EKBSZ alapítói, a  Vizoviczkinél egyenként jóval súlytalanabb szereplők egyszerűen lenyúlták a rettegett diszkókirály ötletét, pont fordítva, az EKBSZ megalapításának a híréről értesülve Vizoviczki telekürtölte a médiát – saját ötletként – egy hasonló szervezetről. Ráadásul korábban az „ellen-egyesülethez" bejelentkezett elnöknek, amit a többiek elutasítottak. Tagként befogadták volna, elnökként nem.

Vizoviczkit ennek kapcsán megkereste az Index, aki ügyvédjén keresztül válaszolt is. Mint írta: 2011. január 19-én létrehozott Biztonságos Szórakozásért Egyesület " semmilyen hivatalos szervezettel nem tárgyalt", és az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakozásért (EKBSZ-szel) sem volt kapcsolata. Megerősítette, hogy valóban bejelentkezett az EKBSZ vezetői pozíciójára. Mivel elvetették az ajánlatát, az egyetlen 10 perces telefonbeszélgetésen kívül semmilyen további kapcsolata nem volt az EKBSZ-szel.

Vizoviczki szerint Kubatov Gábor azért tarthatta fontosnak, hogy tárgyaljon vele a West Balkán után, mert ő volt a „a legnagyobb létszámot fogadó rendezvénylebonyolító szakember".

Megkérdezték Vizoviczkitől azt is, ma megoldódott-e már a fiatalok biztonságos szórakozása, de ő már nem foglalkozik ilyesmivel a 2012. májusi letartóztatása óta.

Az EKBSZ egyszer egyeztetett a kormánnyal, de a Tállai András, majd pedig Navracsics Tibor akkori igazságügyi miniszter és Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője által jegyzett, tömegrendezvények szabályait módosító javaslattervekről már meg sem kérdezték őket. Amikor Orbán Viktor aláírta a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendeletet, a rendezvényszervező piac egyik legnagyobb szereplője a partiszervezés új szabályainak betarthatatlanságáról azt mondta: ezzel szabályba iktatták, hogy nyáron is essen a hó. A szabályok egy részét pár hónappal később enyhítették.

A partiszervezéssel foglalkozó legnagyobb szereplők szerint a 2011-ben elfogadott határozat óta összességében nem lettek biztonságosabbak a tömegrendezvények, mint ahogy a West Balkán idején sem az enyhe szabályozás, hanem annak be nem tartása volt gond. Ez azóta is probléma sok helyen. Azt azért többen hozzátették, hogy a West Balkán óta nem nyílt Budapesten háromszáz fő feletti bulik megtartására alkalmas klub. Tehát semmiképp sem nevezhető eredménytelennek az Orbán által aláírt kormányhatározat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.