A Szeviép-csőd és a politikusok

Önkormányzati vizsgálóbizottság létrehozását követeli petíciójában Botka László szegedi polgármestertől Szabó Bálint, a több tucat ki nem fizetett szegedi alvállalkozót képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője.
Szabó hétfőn, a közgyűlés kezdete előtt néhány károsulttal a szegedi városháza előtt tartott demonstrációt és sajtótájékoztatót, amelyen a Szeviép-ügyet Magyarország egyik legjelentősebb gazdasági bűncselekményének nevezte. Adatai szerint a Szeviép által 2006 és 2010 között megnyert 40 milliárd forint európai uniós pályázati támogatásból 10 milliárd forintot tüntettek el összesen 433 építési alvállalkozó elől.

Szabó Bálint a sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: a Szeviép 2006 előtt inkább kicsi, vagy közepes vállalkozás volt, akkor azonban szinte minden jelentősebb szegedi vagy Szeged környéki pályázaton nyert – vagy egyedül, vagy konzorcium tagjaként.

Jó néhány jelentős projekt megvalósult, de olyanok is voltak, amelyek tervként maradtak meg. 2010-ben a cég csődeljárásba menekült, majd felszámolás alá került. Szabó Bálint a sajtótájékoztatón közölte: azért Botka Lászlónak címezik a petíciót, mivel számos jel utal arra, hogy a Szeviép cégcsoport vezetőinek – akik közül a NAV Bűnügyi Igazgatósága által folytatott nyomozás során három személyt meggyanúsítottak, és a még nevükön lévő vagyontárgyakat nyomozati zár alá helyezték –, közéleti emberek, politikusok is segítettek.

Szabó Bálint név szerint is említette Újhelyi Istvánt, az MSZP európai parlamenti listájának második helyezettjét, akinek közvetlen munkatársa az egyik Szeviép-leányvállalat ügyvezetőjeként is tevékenykedett. Szabó szerint hangfelvételek tanúsítják, hogy Szentgyörgyi Pál akkori gazdasági alpolgármester is segítette abban az időszakban a Szeviép érdekeinek érvényesülését. A Fidesz kezdeményezésére a most lezárult ciklusban parlamenti vizsgálóbizottságot alakítottak, többek között a Szeviép-ügy vizsgálatára, amely azonban napirendre sem tűzte a kérdést.

Dr. Mózes Ervin címzetes főjegyző először megpróbálta megakadályozni, hogy Szabó és a nyomában igyekvő újságírók bejuthassanak Botka szobájába, mielőtt azonban a városházi rendészekkel kivezettették volna a volt DK-s (korábban MSZP-s) politikust, Botka kilépett az irodájából. Az újságírók felé fordulva közölte: Szabó hazudik, Szeged Megyei Jogú Város ugyanis semmilyen szerződéses jogviszonyban nem állt a Szeviép Zrt.-vel.

Szabó Bálint újságíróknak emlékeztetett rá: Botka László a meggyanúsított P. Lászlóval és B. Sándorral közösen avatta fel a Szeviép cégcsoport új irodaházát, a szintén gyanúsított O. Józseffel együtt írta alá a Napfényfürdő kivitelezői szerződését. (A Napfényfürdőt a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. és a szegedi önkormányzat közös cége építtette, az önkormányzat milliárdos értékű ingatlant apportált bele.) Egy másik – 1 milliárdos – pályázat ügyében a város, az egyetem és a Szegedi Biológiai Központ által biotechnológiai inkubátorház építésére létrehozott GIK Kft. 85 százalékos tulajdonrészét átadták a Szeviép-csoport egyik cégének, amely nem az újszegedi biotechnológiai tömbben, hanem a város másik részén akart inkubátorházat építeni – a Szeviép telkén, ahová a szegedi buszpályaudvart akarták áttelepíteni, a helyére pedig kézilabda-stadiont és bevásárlóközpontot épített volna a Szeviép a Mars térre.

Lehet, hogy a Szeviép alvállalkozói által megépített beruházásoknak nem Szeged városa volt a közvetlen megrendelője, de Botka László és Újhelyi István az európai parlamenti választási kampány során azzal dicsekszik, hogy ők 300 milliárd forintos fejlesztést hoztak Szegedre. Ebbe beleszámolják a Szeviép által elnyert 40 milliárdot is, ám akkor a hiányzó 10 milliárdért is vállalniuk kellene a politikai felelősséget, közölte Szabó Bálint, aki ezután B. Sándor, a Szeviép egyik volt vezetőjének próbált a tartozás összegével megegyezően kitöltött csekket átadni, de a meggyanúsított ügyvezető alsóvárosi házánál nem nyitottak neki ajtót.

MSZP: Hazug, igaztalan, alaptalan

Később a városházi MSZP-frakció kiadott egy közleményt, amelyben Szabó fellépését „hazug, igaztalan, alaptalan politikai támadás"-nak minősítette. A közlemény szerint Szeged 2002 és 2010 között több, mint száz beruházást – ennek megfelelően ugyanennyi közbeszerzést – bonyolított, melyeken a Szeviép egyetlenegyszer sem nyert. Helyi bennfentesek szerint furcsa, hogy ha politikai támadásról van szó, akkor Botka és Újhelyi ellen nem a szegedi Fidesz-KDNP kampányol a valóban sokmilliárdos veszteséget okozó Szeviép-üggyel, hanem Gyurcsány Ferenc pártjának korábbi aktivistája.

(Szabó korábban a Demokratikus Koalíció szegedi szervezetének szóvivője volt, azután lépett ki a pártból, miután 2013 májusában a Heti Válasznak adott interjújában konkrétan meg nem nevezett, de könnyen azonosítható MSZP-s politikusokat említett, mint akik Rózsa-Flores Eduardo közvetítésével kiszivárogtatták Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét - T. I.)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.