A szakszervezetek nem is értik, mit kérdez a kormány

Újra rendszeresen egyeztetni kíván a parlamenti pártok vezetővel és civil szervezetek képviselőivel a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A kvótakampányba viszont nem akarnak beszállni.

 

 

Felrúgja az eddigi általános gyakorlatot, s hivatalosan is újra rendszeresen egyeztetne a parlamenti pártok vezetővel és civil szervezetek képviselőivel a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) – közölte az elnökség csütörtöki döntését közleményében Nemes Gábor, a szövetség frissen megválasztott szóvivője. Eddig legfeljebb a háttérben, „privátban" találkoztak a politikusokkal.

Itt az ideje nyíltan vállalni a tényt: parlamenti politikusok nélkül esély sincs arra, hogy a munkavállalók legégetőbb problémái a döntéshozók elé kerüljenek, ezért – tetszik, nem tetszik –, keresni kell a kapcsolatot a politikusokat, kivétel nélkül minden parlamenti párt vezetőjével – szögezte le Nemes.

A MSZSZ úgy döntött, több fronton nyit, hogy a parlamenti frakciókkal, civil szervezetekkel közösen, minél szélesebb körben gyakorolhassanak befolyást a döntéshozókra, hogy figyeljenek a munkavállalók gondjaira, s a szakszervezetek megoldási javaslataira is. A napokban kezdődő és rendszeresre tervezett megbeszélések első témája a kritikus munkaerőhiány, s a szakszervezetek megoldási javaslata lesz.

Az eddig megkeresett ellenzéki pártok jelezték, készek tárgyalni a szakszervezet elnökével, Kordás Lászlóval, s mindenki a maga eszközei, ízlése és módszere szerint fogja képviselni majd a terítékre kerülő ügyeket – ismertette a szóvivő.

Az MSZSZ elnöksége döntött arról is, hogy – néhány konföderációval ellentétben – nem foglalnak állást az október 2-ra kitűzött népszavazással kapcsolatban. A szövetség klasszikus érdekvédelmi alapértékeket képvisel – a szolidaritás, az esélyegyenlőség, a demokrácia, a hazafiság, az európaiság, a jogállamiság, a pártsemlegesség –, s ezektől ebben az ügyben sem fog eltéri - hangsúlyozzák.

Felelőtlenség is lenne, ha a szakszervezet az amúgy is megosztott társadalomban ilyen egyértelműen politikai kérdésben akarná befolyásolni az embereket – olvasható a közleményben. A szakszervezeteknek még mindig jelentős társadalmi véleményformáló erejük van, ám ebben az ügyben senkit, semmilyen irányba nem fognak orientálni.

Már csak azért sem szólalnak meg ebben az ügyben, mert a szervezet elnöksége szerint nem tudni, hogy a népszavazás kapcsán feltett kérdés kikre vonatkozik. Azokra, akiket a kormány a hiányzó munkaerő pótlásaként kíván az országba csábítani, azokra, akik fizetnek azért, hogy letelepedhessenek, netán azokra, akik saját hazájukból a háború elől menekülve kérnének menedéket Európában?

A tisztázatlan tartalom miatt is döntött úgy a szövetség, hogy sem részvételre, sem távolmaradásra nem buzdítja a tagjait. Annyit azonban kijelentettek, hogy olyan Magyarországot akarnak, „amely elutasít minden diszkriminációt, alapuljon az származási, nemi, vallási vagy szexuális preferencián nyugvó előítéleteken".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.