A sokat költő képviselőket ellenőrzi az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) folytatja az országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzését: most a parlamentbe jutott pártok azon jelöltjeit vizsgálják, akik az egymillió forintos költségvetési támogatáson felül is költöttek a kampányban - olvasható az Állami Számvevőszék hírportálján.
A www.aszhirportal.hu beszámolója emlékeztet rá: az országgyűlési választás kampányában a jelöltek a fejenként egymillió forintos költségvetési támogatáson túl más forrásból is költhettek a kampányukra, de legfeljebb ötmillió forintot fordíthattak kampányolásra.

Az előzetes adatszolgáltatások alapján a parlamenti képviselethez jutott pártok 424 pártlistás jelöltjéből 28 költött a költségvetési támogatáson felül is kampányra, az ÁSZ most az ő költéseiket vizsgálja.

Az ÁSZ kiértesítette az ellenőrzés megkezdéséről a 28 jelöltet, és a számvevők megkezdték a felkészülést az ellenőrzésre, amelynek keretében először a jelöltek kampányköltéseinek helyszíni ellenőrzését végzik majd el.

Korábban az ÁSZ a Magyar Államkincstárnál folytatott le helyszíni ellenőrzést, amelynek keretében a 106 országgyűlési képviselethez jutott egyéni jelölt esetében ellenőrizte a központi költségvetésből juttatott támogatás felhasználásának szabályszerűségét.

Az ÁSZ a kampánypénzek felhasználásának ellenőrzését a törvényi előírások alapján a választás követő egy éven belül végzi el, és ekkor hozza nyilvánosságra az ellenőrzés eredményét is, függetlenül attól, hogy a folyamat egyes szakaszai már korábban lezárulnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.