A semmiért is fizetni kell

Kilenc hónapon át a semmire fizetik a szezonális - például a Balaton-parti - vállalkozások ezrei az online-kasszák utáni adatforgalmi díjat. Immár az is világos, hogy milyen érdekeltségű cégnek – tudta meg a Somogyi Hírlap egy, a szerkesztőséget megkereső Balaton-parti könyvelőtől.

A pénztárgépet működtető vállalkozásoknak kötelező szerződniük a budapesti székhelyű Mobil Adat Kft.-vel, a kasszába táplált adatok a kft.-n keresztül jutnak el az adóhatósághoz. A Somogyi Hírap arról ír, hpgy az újság egyik olvasója, egy könyvelő lekérte a nyilvános cégadatbázisból a Mobil Adat Kft.-re vonatkozó tudnivalókat, és kiderült: a társaságban „minősített többségű befolyással bíró" tag idén augusztus 22-e óta Garancsi István nagyvállalkozó, a Videoton futballklub tulajdonosa.

A Kisosz hónapok óta szorgalmazza: az adóhatósághoz bekötött pénztárgépek havi kétezer forintos adatforgalmi díját egy szezonális egységnek csak addig kelljen fizetni, amíg valóban nyitva is tart, amíg valóban szolgáltat adatokat. A kiskereskedők és vendéglátósok érdekvédelmi szervezetének kérése azonban eddig süket fülekre talált a döntéshozóknál.

– Az adóhatósághoz be kell jelenteni, ha egy vállalkozás szünetelteti a tevékenységét; érdekes, a nettó 1500, áfával együtt kasszánként havi 1905 forintos adatforgalmi díjat mégis tizenkét hónapon át fizetniük kell, akkor is, ha a pénztárgép csak porosodik a raktárban – magyarázta a lapunkat megkereső könyvelő. – A Mobil Adat Kft. folyamatosan, hónapról-hónapra küldi a számlát a vállalkozásoknak, tekintet nélkül arra, hogy éppen működik-e, nyitva tart-e az üzlet, vagy sem. Felhívtam a céget és ott egy hölgy azt közölte kérdésemre: nincs lehetőség a szüneteltetés bejelentésére, ez áll a rendeletben. Márpedig nincs olyan rendelet, amit ne lehetne módosítani. Mire vannak az országgyűlési képviselőink? Akár Garancsi István úr is megszólalhatna, mondván: cége nem óhajt olyan szolgáltatás után is pénzt kérni, amiért nem dolgozik meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.