A sajthamisítás ellen tüntetnek

A nádudvari Sajt Kalmár Kft. telephelye előtt tüntetnek március 18-án a magyar tejtermelők. Az import termékek átcsomagolása és az élelmiszer-hamisítás ellen tiltakoznak. Ugyanabban az időben Balatonfüreden is tüntetést tartanak.

A hazai kereskedőkkel szembeni követeléseket tartalmaz majd az a petíció, amelyet a termelők március 18-án felolvasnak a nagykereskedelemmel foglalkozó Sajt Kalmár Kft. nádudvari telephelyénél - írja az Agrárszektor.hu.

A tüntetésen az állattartók transzparensekkel és molinókkal akarnak tiltakozni az élelmiszer-hamisítás, illetve az importtermékek átcsomagolásával okozott károk miatt, amelyek a hazai tejszektor valamennyi szereplőjét sújtják.

A tejtermelők Balatonfüreden is demonstrálnak március 18-án. Megmozdulásuk az árletörő hatású, dömpingáras import, illetve az ágazati veszteségeket okozó kereskedelmi gyakorlat ellen irányul.

A nyerstej ára ma Magyarországon a legalacsonyabb a térségben, mégis folyamatos a feldolgozott tej- és tejtermékek importja. Januárban már 5 forinttal olcsóbban lehetett exportálni a 78 forintos literenkénti termelői átlagos tejárnál, márciusra pedig az exportár 15-16 eurócentre, a termelői ár pedig 73 forintra esett. Korábban az áfacsalás volt a ludas a dologban, most azonban az európai túltermelés miatt túlzottan is alacsony dömpingárak alakultak ki.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.