A rendőrök is utólag tudták meg, hogy mit kerestek az Ökotársnál

Bár a meghosszabbított határidő elvben október 15-én lejárt, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) egyelőre nem állt elő az Ökotárs Alapítvány elleni vizsgálat eredményével, és a „megrendelő”, azaz a Miniszterelnökség sem tette közzé, hogy mire jutott a hivatal a több hónapja tartó vizsgálódással. A vonatkozó jogszabályok szerint ugyanakkor nem is kötelező nyilvánosságra hozni az eredményt.
A Kehi június elején kezdte vizsgálni az Ökotárs Alapítvány és a civil pályázatok kezelésében részt vevő társszervezetek működését a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pályázataival kapcsolatban. Az eredeti vizsgálati határidő szeptember 30-án, a meghosszabbított terminus pedig október 15-én járt le.
A szeptemberi razzia az alapítványi irodában. az alapítvány semmilyen tájékoztatást nem kapott a vizsgálat lezárásáról vagy esetleges eredményéről
A szeptemberi razzia az alapítványi irodában. Az Ökotárs semmilyen tájékoztatást nem kapott a vizsgálat lezárásáról vagy esetleges eredményéről
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az eljárást kezdeményező Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter október 1-jén azt mondta egy nyilvános fórumon, hogy rövidesen befejeződik a hivatal vizsgálata, és annak eredményéről hamarosan tájékoztatják a közvéleményt. Lázár akkor úgy fogalmazott: olyan civil szervezetek fordultak a kormányhoz, amelyek az Ökotárs által bonyolított pályázatokon vesztettek, és úgy érezték, hogy a pályázataikat nem objektív szempontok alapján bírálták el, hanem „szubjektív pályázati manipuláció zajlott". – Egy szűk kör kapta meg a pénzek felosztásának, jogát, és végül a pénzeket is. Ennek a vizsgálata zajlik jelen pillanatban – jegyezte meg akkor a miniszter. Korábban ugyanő a túlzott LMP-közeliség, illetve a hűtlen kezelés vádját fogalmazta meg az alapítvánnyal szemben.

Az ügy szakértői arra hívták fel lapunk figyelmét: a Kehi – szemben például az Állami Számvevőszékkel – nem köteles nyilvánosságra hozni a vizsgálat eredményét. Arra is lehetősége van, hogy a konklúziót csak a megrendelővel (esetünkben Lázárral) ossza meg, az illetékes miniszter pedig a kapott információt döntés-előkészítő anyagnak nyilváníthatja, ami gyakorlatilag titkosítást jelent.

Forrásunk egy másik ellentmondásra is rávilágított: az adott ügyben párhuzamosan zajló rendőrségi vizsgálat elvben egy magánszemély bejelentése nyomán indult, ám a hatóság már szeptember 8-án házkutatást tartott az Ökotársnál, a szóban forgó magánszemély tanúkénti meghallgatására viszont csupán szeptember közepén került sor, vagyis „a rendőrség csak utólag tudta meg, hogy mit keres".

A Népszabadságnak az Ökotársnál azt mondták, az alapítvány semmilyen tájékoztatást nem kapott a vizsgálat lezárásáról vagy esetleges eredményéről, mint ahogy a korábbi fejleményekről sem: az ellenük folyó eljárás állásáról eddig is leginkább a sajtóból tájékozódtak. Ők maguk nem tervezik elkérni a jelentést a hivataltól – mivel nem a Kehi éves vizsgálati programjában szereplő, hanem kormányzati felkérésre indított eljárásról van szó, erre valószínűleg nem is lenne lehetőség.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.