„A régi pártokat meg kell fertőzni”

Az alapjövedelem több mint szociálpolitika: az új baloldal jövőképe – vezette fel a mindenkit feltétel nélkül megillető járandóság ötletét Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért pártalapítványának elnöke a szervezet konferenciáján.
Úgy érvelt, hogy a köztársaság nemcsak jogegyenlőséget, hanem egyenlő méltóságot is jelent, ma viszont a minimálbér sem éri el a létminimum összegét. Ám a baloldalnak nincs olyan víziója, amelyre bizalommal tekinthetnének az emberek, ezért – folytatta – gyökeresen fel kell forgatni az ellenzéki politizálást. A PM szerint az új és hiteles ajánlat a garantált alapjövedelem lenne. Karácsony Gergely zuglói polgármester viszont azt hangsúlyozta, az új baloldal eszméivel a régi pártokat is meg kell fertőzni, mert illúzió azt gondolni, hogy nélkülük leváltható a Fidesz és megelőzhető a Jobbik.
Az igazi bátorság az lenne, ha hasonló beszélgetéseken nem csak az alapjövedelem doktriner és szkeptikus hívei vitatkoznának egymással
Az igazi bátorság az lenne, ha hasonló beszélgetéseken nem csak az alapjövedelem doktriner és szkeptikus hívei vitatkoznának egymással
Földi Imre / Népszabadság

A konferencián nem csak baloldali szakértők érveltek az alapjövedelem mellett. Surányi György volt jegybankelnök elmondta: moderált liberálisként támogatja, hogy az emberek emberhez méltó körülmények között éljenek. Úgy látja, az alapjövedelem lehet az eszköze annak, hogy kevesebb legyen a másodrendű állampolgár, felére csökkenjen a mélyszegénységben élők aránya. A közgazdász feladata mégis az volt, hogy az ördög ügyvédjeként rámutasson a PM koncepciójának gyenge pontjaira. Arra jutott, hogy a párt optimista, amikor az alapjövedelem évi 2200 milliárd forintos fedezetét keresi, legalább 300-400 milliárd hiányzik.

Megkérdőjelezte, hogy a főként jómódú családokból származó egyetemistáknak, az őstermelőknek és a minimálbérre bejelentett vállalkozóknak is alapjövedelmet kellene adni, mert ez csak növelné a jövedelemkülönbségeket. Surányi szerint az alapjövedelmet először az ország legszegényebb részeiben lehetne bevezetni. Ugyanakkor kiemelte: az nem lehet csak a zöld baloldal ügye, az egész társadalmat meg kell győzni a helyességéről.

Ferge Zsuzsa arról beszélt, az első alapjövedelem-koncepció már egy éve megszületett a LÉT munkacsoportnak köszönhetően, de a baloldali pártok szóra sem méltatták. A szociológus azt mondta, hogy a szegénység felszámolásának csak egy eleme az alapjövedelem, a szociális jogok védelmét és kikényszeríthetőségét az alkotmánynak kellene tartalmaznia.

25, 50, 75, 100

A PM koncepciója alapján a 18 év alattiak után havi 25 ezer forint járna a szülőknek. A nagykorú inaktívak 50 ezer, a várandós kismamák 75 ezer forintra számíthatnának, míg a munkaviszonyban állók 100 ezer forintra bérkiegészítésként. Ez százezres, azaz másfélszeresére emelt nettó minimálbért jelentene. Az átlagnyugdíjasok viszont nem kapnának több pénzt, csak az öregségi nyugdíjminimum nőne 50 ezer forintra. Az alapjövedelem bevezetésével az annál kisebb összegű transzferek – például a családi pótlék, a gyes, az ápolási díj – megszűnnének. A költség évi 2200 milliárd forint lenne, ennek több mint a felét fedezné más segélyezési formák megszüntetése, illetve az adórendszer átalakítása.

Pogátsa Zoltán közgazdász azt emelte ki, fontos, hogy a minimálbér messze meghaladja az alapjövedelmet, mert ez lehet motiváció azoknak, akik most csak a túlélésért küzdenek. Bánfalvi István szociálpolitikai szakértő az alapjövedelem megvalósíthatóságát hangsúlyozta, Misetics Bálint társadalompolitikus szerint azonban igazi bátorság az lenne, ha hasonló beszélgetéseken nem csak az alapjövedelem doktriner és szkeptikus hívei vitatkoznának egymással.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.