A polgármester megakadályozta a képviselő-testület feloszlatását

A testület feloszlatásáról szavaztak volna a lakiteleki képviselők csütörtökön, ám a napirend megszavazása után a polgármester váratlanul berekesztette az ülést és távozott. A történetről a baon.hu-n olvashatunk.

Alig több, mint 30 percig tanácskoztak csütörtökön a lakiteleki képviselő-testület tagjai, noha igen fajsúlyos téma, a testület feloszlatása is szerepelt a napirendi pontjaik között. A 7 tagú testület feloszlatását Madari Andor alpolgármester (Fidesz-Nemzeti Fórum) kezdeményezte, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy szerinte a polgármester és a képviselő-testület többsége nem tud együtt dolgozni a falu érdekeiért.

A formaságok megvitatása után Zobokiné Kiss Anita polgármester Madari Andor felé fordult, kérdezve, hogy fenntartja-e a testület feloszlatását kezdeményező indítványát. Az alpolgármester igennel válaszolt, mire a polgármester kezdeményezte, hogy kerüljön le a napirendről a testület feloszlatása. Javaslatát egyebek mellett azzal indokolta, hogy a testületoszlatási szándékát korábban határozottan kijelentő Belicza András képviselő kikerült a köztartozásmentes adózókat nyilvántartó adatbázisból. Vagyis a képviselőnek vélhetően adó- vagy köztartozása van, ami miatt viszont a törvény értelmében méltatlan a képviselőségre. Ha ez bebizonyosodik, vissza kell adnia mandátumát. Ez egyébként azt jelentené, hogy a testületbe bekerülne a 2014-es választásokon legtöbb szavazatot gyűjtött, ám mandátumhoz nem jutott jelölt. Ezzel felborulna a mostani erőviszony, tehát 3 fősre apadna a Fidesz–Nemzeti Fórum-os képviselők csoportja, a polgármestert támogató függetleneké pedig 4 fősre bővülne.

A polgármester indítványozta, hogy ne tárgyalják a testület feloszlatásának kérdését. A név szerinti szavazás eredménye alapján a testület feloszlatásának kérdése mégis napirenden maradt. Ám Zobokiné Kiss Anita megismételte korábban már elhangzott érveit a feloszlatás ellen, és azt mondta, „nem hagyja, hogy egyéni érdekből többmilliós költségekkel terheljék az önkormányzat költségvetését”. A polgármester a képviselő-testületi ülést berekesztette, felállt és kiment a teremből. A jegyző szerint erre minden joga megvolt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.