A PM az alapjövedelem bevezetését javasolja

A Párbeszéd Magyarországért (PM) minden magyar állampolgárnak járó alapjövedelem bevezetését javasolja a jelenlegi szociális és adórendszer átalakításával. Ezt Szabó Tímea és Karácsony Gergely, az ellenzéki párt két társelnöke közölte vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

A PM taggyűlése szombaton 90 százalékos többséggel javasolta az alapjövedelem bevezetése melletti kiállást, amelynek értelmében a gyermekek havi 25 ezer forintot, a felnőttek havi 50 ezer forintot, a kismamák havi 75 ezer forintot kaphatnának - fejtette ki Szabó Tímea, hozzátéve, szakértők a következő hónapban dolgozzák ki felvetésük megvalósíthatóságának részleteit.

Úgy fogalmazott, Magyarország "rettenetesen beteg", a nincstelenség és a kilátástalanság ugyanis rosszindulatú daganatként szövi át az országot. Szabó Tímea szerint ebben a helyzetben az alapjövedelem "az élhető Magyarország" ígéretét jelenti, hiszen - a vásárlóerő növelésével - gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatása is lenne a bevezetésének, sőt a szegénységi ráta is felére csökkenthető.

Karácsony Gergely azt emelte ki, hogy az alapjövedelem a jelenlegi szociális támogatások és adórendszer átalakításával járna, ami kisebb bürokráciát és nagyobb biztonságot jelentene az állampolgároknak. Ezzel összefüggésben kérdésre válaszolva elmondta, az alapjövedelem mindenkinek járna, ugyanakkor a legmódosabb rétegeknek nem feltétlenül jelentene keresetnövekedést, hiszen javaslatuk része lesz a többkulcsos személyi jövedelemadó visszaállítása is.

A PM zuglói polgármestere emlékeztetett továbbá arra, hogy a főváros XIV. kerületében hamarosan életbe lép a minimáljövedelemre vonatkozó kezdeményezésük, amelynek révén az önkormányzat minden a városrészben élő, nehéz helyzetű lakos keresetét havi 26 ezer forintra egészítené ki.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.