A pécsiek munkát akarnak

A pécsi önkormányzat valamennyi háztartásba kiküldött egy levelet, hogy megkérdezze a helybélieket, milyen fejlesztésekre fordítsa a város az uniótól 2020-ig érkező 32-40 milliárd forint támogatást.

A kérdezettek tizede reagált a megkeresésre, s Páva Zsolt, Pécs kormánypárti polgármestere sajtótájékoztatón elmondta, hogy a válaszadók 90 százaléka azt szeretné, ha a pénzt munkahelyteremtésre és gazdaságfejlesztésre fordítaná az önkormányzat. A városvezetés egyetért ezzel, s megtesz mindent, hogy Pécs gazdasága fellendüljön, ígérte Páva.

Pécs ipari teljesítménye alapján sereghajtó a megyeszékhelyek között, ezért az aktív korúak több mint 10 százaléka tartósan álláskereső és közmunkás, a baranyai megyeszékhely több ezer lakója pedig külföldön dolgozik. A fentiek miatt az elmúlt két évben Pécs lélekszáma 9 ezerrel csökkent, jelenleg 147 ezren élnek a - rendszerváltáskor még 170 ezer lakosú – városban.

A válaszadók annak is örülnének, ha Pécsett élményfürdő épülne. Páva befektetőkre bízná ezt a beruházást, s nem akarja erre költeni az uniós támogatást. A városvezetés viszont szeretne áldozni arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem építsen egy – szolgáltatásokat kínáló – központot a külföldi hallgatóinak. Az egyetemen 2200 külhoni diák tanul, a cél, hogy számuk öt év alatt megduplázódjon. A határon túlról érkező egyetemisták évente – a tandíjon túl – 4 milliárd forintot költenek Pécsen, így a város vállalkozásai számára komoly bevételgyarapodást hozna számuk megkétszereződése.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.