Holokauszt emlékév: a párbeszédre figyelmeztet az amerikai nagykövetség

Az Egyesült Államok támogatta a magyar kormány és a magyar társadalom azon óhaját, hogy megemlékezzék a hetven évvel ezelőtti eseményekről, amikor náci erők és magyar szövetségeseik magyar zsidókat, romákat és egyéb kisebbségeket gyűjtöttek egybe és deportálta - fogalmazott sajtóközleményében az Egyesült Államok nagykövetsége.
Ám figyelmünket nem kerülték el a magyar társadalmon belül felmerült jelentős aggodalmak a kormánynak az évfordulóra vonatkozó javaslatait illetően, közöttük egy új múzem, valamint egy emlékmű terve ellen, amely, mint a kormány megfogalmazta, "Magyarország német megszállásának áldozatairól" emlékezik meg - folytatódik a közlemény. - Magyarok a társadalom minden rétegéből, zsidó szervezetek, civil társadalmi csoportok és Magyarország nemzetközi partnerei adtak hangot fenntartásuknak e tervekkel kapcsolatban.

A kormány februárban azt jelezte, hogy húsvét után folytatja a párbeszédet az Emlékév tervei miatt aggódó szereplőkkel. A kormány azt is kommunikálta, hogy május 31-ig elhalasztja az emlékmű befejezését. Egy kormány és állampolgárai közötti konstruktív eszmecsere a demokratikus, jó kormányzás ismérve, és a párbeszéd ígérete bátorító reményt keltett bennünk. A kormány választási győzelme után a valódi párbeszéd a kormány elkötelezettségét demonstrálná a mellett, hogy nyíltan és őszintén megbeszéli a fontos ügyeket azokkal is, akik alkalmasint nem értenek egyet a kormány álláspontjával.

Mint szintén demokratikus ország, továbbra is arra ösztönözzük a kormányt, hogy igyekezzék becsületesen, nyíltan és tényszerűen értékelni a magyarországi Holokausztot. Ehhez hozzátartozik, hogy kikéri és figyelembe veszi a magyar társadalom valamennyi rétegének véleményét, és különösen azokét, akiket jogosan érintenek érzékenyen a kormánynak a hetvenedik évfordulóval kapcsolatos tervei.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.