A nép már döntött a boltzárról, most a parlamenten lenne a sor

Nyissanak ki a boltok vasárnap is, de ötven helyett legyen kétszáz százalék a pótlék, s egy helyett adjanak két szabadnapot a hét végén munkát vállaló dolgozóknak – ezt javasolja a népszavazás helyett a Liga.

A Liga Szakszervezetek már a kötelező vasárnapi zárva tartás bevezetése előtt ellenezte azt a kormányzati szándékot, amely végül megvalósult – tudatja közleményében a konföderáció. Jelzik: a kereskedelmi szektorban az intézkedés – ha nem is a várt mértékben – elbocsátásokkal járt, s a lakosság elvárásaival is szembement: felmérések sora igazolta, hogy az emberek kétharmada utasítja el azt.

A Liga a kezdetek óta azt kérte a kormánytól, hogy a szakmai szervezetek, a lakosság és az érintett munkavállalók álláspontját figyelembe véve változtasson a szabályozáson írja az érdekképviselet. Ez a felhívás ma még inkább aktuális szerintük, amikor várhatóan népszavazást kell még idén kiírnia az Országgyűlésnek a kérdésben.

A referendum a demokrácia legközvetlenebb és legtiszteletreméltóbb intézménye – fogalmaznak –, de nem feltétlenül szükséges akkor, amikor annak megszervezése milliárdokat emészt fel úgy, hogy az eredménye a közvélemény-kutatások alapján és a közhangulat ismeretében is előre borítékolható.

Ezeknek a milliárdoknak valószínűleg jobb helye lenne máshol – hangsúlyozzák –, mert emelhetnék a közszolgáltatásokban foglalkoztatottak fizetését, illetve javíthatnák a munkakörülményeiket. A Liga szerint a kormánynak valószínűleg a jelenleginél jobban kellene figyelnie az emberek véleményére is.

Felszólítják ezért a döntéshozókat, hogy a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt vonják vissza, és terjesszenek az Országgyűlés elé olyan törvénymódosítást, amely egyrészt szigorítja a kereskedelemben a vasárnapi foglalkoztatás szabályait, másrészt növeli annak költségeit.

Amennyiben a kereskedelmi törvény a jelenlegi ötvenről kétszáz százalékra növelné a vasárnapi pótlékot, s egy helyett kettőre emelnék a vasárnapi munkavégzés után járó pihenőnapok számát, továbbá szigorítanák a túlórák elrendelésének szabályait, azzal további munkaerő felvételére sarkallnák az ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat, több szabadidőt biztosítanának a foglalkoztatottaknak, egyúttal magasabb részt juttatnának a vasárnapi extraprofitból a munkavállalóknak – véli a Liga.

A konföderáció emellett szükségesnek tartja olyan rendszer kialakítását, amely biztosítja, hogy az alkalmazottak szabadon dönthessenek arról, akarnak-e vasárnap dolgozni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.