A Nemzeti Választási Iroda nem felel a balhéért

Nem ismétlődhet meg a választási irodán a február 23-i cirkusz: ha esetleg megint adódik olyan helyzet, hogy egy népszavazási kérdés kapcsán versenyfutás alakul ki, mindenkit beengednek a székház tágas aulájába, az időbélyegzőt pedig úgy állítják fel, hogy ahhoz bárki szabadon hozzáférjen.

Nincs jogköre a Nemzeti Választási Irodának (NVI) arra, hogy a székháza előterében várakozó személyeket ellenőrizze: valóban népszavazási kezdeményezést kívánnak-e benyújtani – mondta ki csütörtökön a Kúria. Ezzel megerősítette a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amely szerint az irodát semmilyen felelősség nem terheli azért, mert február 23-án kigyúrt, kopasz férfiak akadályozták Nyakó István szocialista politikust abban, hogy elsőként jusson el az időbélyegzőhöz. Így Erdősi Lászlóné magánszemély volt a befutó, és így a boltok vasárnapi zárva tartására vonatkozó kérdését hitelesítették is.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke kijelentette, hogy természetesen örül a döntésnek. Ezzel szerinte jogerősen eldőlt, hogy munkatársai a hatályos szabályoknak megfelelően jártak el. Az elnök egyébként korábban többször is azt nyilatkozta: semmiféle felhatalmazással nem rendelkeznek arra, hogy már az előtérben vizsgálják azokat, akit állítólag referendumot szeretnének kezdeményezni.

A Kúria álláspontja is hasonló. Tehát nem ellenőrizhető, hogy bárki rendelkezik-e húsz támogató választópolgár aláírásával, az aláírásgyűjtő ív mintapéldányával és az adatkezelés nyilvántartásba vételéről szóló határozattal – amit Nyakó szerint már a portánál el kellett volna végezni. Erre csak akkor van lehetőség a legfelsőbb bírói fórum szerint, amikor az érintett személy hivatalosan átadja a törvényben meghatározott dokumentumokat.

Az elnök kérdésünkre közölte, hogy már készülnek rá, mit tegyenek, ha ismét hasonló helyzet adódik. Erre elvileg lehet esély, hiszen amennyiben Erdősiné kérdésének hitelesítését a Kúria elutasítja, Nyakó esetében pedig helybenhagyja a választási bizottság ugyancsak elutasító határozatát, a versenyfutás a végzések kihirdetésének pillanatában ismét megkezdődik.

Pálffy Ilona elmondta: amennyiben a február 23-i események megismétlődnek, elképzeléseik szerint a szűkös, alig néhány négyzetméternyi előtér helyett mindenkit beengednek a székház meglehetősen tágas aulájába. Úgy tervezik, az időbélyegzőt is ott helyeznék el úgy, hogy ahhoz mindenki könnyen hozzáférjen. Azt sem tartja kizártnak, hogy akár több eszközt is felszereltetnek, ha sikerül megoldani az egyes gépek szinkronizálását, hogy azok mindegyike ugyanazt az időt mutassa.

Hangsúlyozta ugyanakkor az elnök, hogy már a jövő héten előállnak a javaslataikkal. Úgy véli, az áldatlan versengésnek elejét lehetne venni azzal, ha hasonló kérdésekben is bárki gyűjthetne aláírásokat, és aki előbb jut el a kétszázezerig, azé az elsőbbség. De felvetik azt is, hogy népszavazási kérdést az ügyfélkapun keresztül lehessen benyújtani, ami teljesen kizárja a fizikai erőszakot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.