A NAV nem cáfolja Vida kitiltását

A kitiltási botrány kirobbanása után 12 nappal szólalt meg először az adóhatóság, a kiadott közleményükben azonban nem cáfolják, hogy az ügy egyik érintettje lehet Vida Ildikó, a hatóság elnöke és a NAV több vezető munkatársa.

Lapunk a botrány kirobbanásának napján, október 17-én tett fel kérdéseket az adóhatóságnak. Aznap jelentették be, hogy az Amerikai Egyesült Államok több magyar állampolgárt nem enged be a területére, mert korrupcióval gyanúsíthatják őket. A sajtóban megjelent és azóta sem cáfolt hírek szerint az ügyben érintett lehet Vida Ildikó, a NAV elnöke és az adóhatóság több vezető munkatársa.

Az RTL Klub Híradója múlt héten a schwechati repülőtéren utolérte Vida Ildikót, akit a kitiltási botrány kirobbanása óta lehetetlen volt elérni. Az adóhatóság elnöke éppen szabadságra indult, láthatóan nagyon meglepődött, idegesen válaszolgatott a riporternek, és azt hajtogatta, hogy nem nyilatkozik erről az ügyről, magánúton van, amihez senkinek semmi köze. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig azt mondta, hogy ebben az ügyben Vida neki nem adott felvilágosítást, ebből arra következtet, hogy nincs kitiltva, de később azt is mondta, hogy nem kérdezett meg mindenkit, akinek a neve felmerült.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdai közleménye szerint a szervezet elnöke, elnökhelyettesei és vezető beosztású tisztviselői visszautasítják a velük kapcsolatban terjesztett korrupciós vádakat. - A NAV nem kíván politikai csatározások részese lenni. Egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy egyesek tényként kezelnek minden alapot nélkülöző kijelentéseket vagy sugalmazásokat, és ezt arra használják fel, hogy a NAV-ot ellehetetlenítsék, és az adómorált rombolják - áll a közleményben.

Közlik, hogy a NAV a bűnüldözés és a korrupció elleni harc egyik legfontosabb intézménye. Nem felel meg a valóságnak, hogy ne lennének büntetőjogi következményei a költségvetést súlyosan megkárosító bűnszervezetek áfacsalásainak. A hatóság leszögezte, minden, a NAV látókörébe került áfacsalással kapcsolatban eredményes ellenőrzések, büntető eljárások indultak az elmúlt években, és ilyen jellegű felderítések jelenleg is folyamatban vannak. Az eredmények uniós összehasonlításban is megállják a helyüket.

A NAV ahogy eddig, úgy a jövőben is nyilvánosságra hozza az államnak és a tisztességes adófizetőknek kárt okozó szervezetek leleplezéséről szóló híreket. A NAV bízik abban, hogy a hiteles tájékoztatás érdekében a sajtó munkatársai az alaptalan vádak mellett a feketegazdaság elleni fellépés eredményeiről is beszámolnak - zárul a hatóság közleménye.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.