A NAV a sajtót hibáztatja

Az amerikai érdekeltséget mutató cégek adóhatósági kapcsolatai átlagosnak mondhatók a többi, nem amerikai érdekeltségű céghez képest a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összefoglaló jelentése szerint.
A jelentés az amerikai érdekeltségű cégeknél elévülési időn belül lefolytatott adó- és vámhatósági eljárások 2014. november 6-án elrendelt felülvizsgálatáról készült és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tette közzé a kormány honlapján.

A dokumentum a vizsgálat elrendelésének előzményeiről közli: az adóhatóság külső megítélése - egyes sajtótermékekben különböző forrásokból származó információk együttes, sokszor az egyes források egymást hivatkozásul használó kumulálódó hatására - az utóbbi időben negatív jelleget öltött. A jelentés szerint a sajtóinformációk a közvélemény számára azt sugallták, hogy a NAV célirányosan, rendszerszerűen és rendszeres jelleggel jogszerűtlen eljárásokat folytat vagy bizonyos esetekben eljárásokat mulaszt el lefolytatni, amelynek ok-okozati eredménye éves szinten 1000 milliárd forintos nagyságrendű áfa-bevétel kiesés.

A vizsgálat tapasztalatai szerint az amerikai érdekeltségű cégek adóteljesítményüknek, működési kockázatuknak stb. megfelelő - más adózókkal ekvivalens - adóhatósági bánásmódban részesülnek - írja jelentésében a NAV.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.