A napelem-erőmű útjában vannak a bajai földikutyák

A napelem a föld felett van, a földikutya pedig alatta - mondta a bajai polgármester. A ritka rágcsálók a város egyetlen fejlesztési területén élnek. Eszmeileg csaknem annyit érnek, mint az ingatlan.

Földikutyát továbbra sem látott senki itt Baján. Ön látott? - kérdezte Fercsák Róbert, Baja polgármestere Teket Melinda ellenzéki képviselőt. De Teket Melinda igenis látott földikutyát. Egy Gyuri és egy Ádám nevű példányt, amelyeket 2013 májusában ő és Zsigó Róbert előző polgármester engedtek szabadon a Jánoshalmi úttól északra lévő egykori katonai gyakorlótéren.

A földikutyát Európa egyik legritkább emlősállataként említik, a bajai lelőhelyet szenzációnak tartják. Az egyedek a természetvédelmi értékeken túl evolúcióbiológiai és genetikai szempontból különleges jószágok, sok tudományos érdekességet rejtegethetnek. Korábban egy másik populációjukat a magyar-szerb határzártól féltették.

Még Szabó Marcell, a jövő nemzedékeket képviselő ombudsman helyettese is ellátogatott Bajára, hogy a természetvédők és a városvezetők között közvetítsen a földikutyák ügyében - írja az agroinform.com portál. Korábban a szakemberek úgy látták, nincs veszélyben a földikutyák túlélése, ám amióta a gyakorlótéren nem állatokat legeltetni, hanem napelem-parkot telepíteni akarnak, azóta féltik őket.

Vita van arról is, hogy valójában hány földikutya él a volt katonai gyakorlótér alatt. A természetvédők 200-ra becsülik a számukat. Mindegyik példánynak 1 millió forint az eszmei értéke. A város egyetlen fejlesztési területének értékét 1 milliárd forintra becsülik. A bajai önkormányzat a legközelebbi ülésén tárgyal olyan megoldásról, amellyel a földikutya is megmarad, és a fejlesztés is megvalósul.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.