A Nagy Futam: feljelentést tesz a PM

A Nagy Futam szervezői órákra zártak ezreket, köztük rengeteg kisgyermekes családot a rakpartra május 1-jén, a tömegben többször pánikhangulat alakult ki. A Párbeszéd Magyarországért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz több ember ellen elkövetett személyi szabadság korlátozásának gyanújával. 

Az idei Nagy Futam megrendezése már napokkal az esemény előtt akadályozta a budapestiek közlekedését, a várbazári mélygarázst nem lehetett igénybe venni, a teljes lakókörzet csatatérré vált és elzáródott. Az előkészületek számos szakmai hibára mutatnak rá, amit tetéznek a rendezvény biztonsági intézkedései: a nézők nem kaptak megfelelő tájékoztatást és menekülő útvonalakat - olvasható a PM közleményében.

Fülöp Sándor ombudsman 2010. évi állásfoglalása szerint a rendezvény zaja veszélyezteti az egészséges környezethez való jogot, az NKH 2009-ben és 2010-ben nem is engedélyezte az eseményt, mert túlságosan kockázatosnak találta. Milyen alapon engedélyezheti ezek után az Orbán-kabinet, és hogyan adhat hozzá még állami támogatást is?

A PM ezért vizsgálatot követel a budapesti rendőrfőkapitánytól, hogy az esemény közrendvédelmi, közbiztonsági, tűz- és vagyonvédelmi kockázatai ellen, valamint a forgalom szervezésére megfelelően felkészültek-e a rendezők és a rendőrség.

A PM továbbá adatigényléssel fordul az I., az V. kerületi és a fővárosi önkormányzathoz, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, hogy milyen feltételekkel kaptak engedélyt a szervezők ekkora zaj- és légszennyezéssel járó fesztivál rendezésére - közölte közleményében V. Naszályi Márta, a PM I. kerületi képviselője.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.