A Miniszterelnökség támogatásával ruházta át az uniós pénzt a játszótérmutyis cég

Egy másik cégre ruházta át a játszótérmutyiba belebukott vállalkozás uniós támogatását a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség. Az új nyertes nem ismeri a mutyistát, pedig az javasolta, hogy ő kapja a pénzt. A Miniszterelnökség támogatja mindezt.

Belebukott egy játszótérprojektbe a Titan Project's House Kft. nevű szegedi cég. 2013-ban 185 millió forint uniós támogatást nyertek arra, hogy a szegedi vadasparkban játszóteret építsenek, és tájékoztatási rendszert alakítsanak ki.

A vadasparkot birtokló szegedi közgyűlésben azonban kiderült, hogy a játszótér nem kerülhetett többe 40 millió forintnál. Egy szocialista képviselő büntetőfeljelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), a NAV Bűnügyi Igazgatósága pedig költségvetési csalás miatt kezdett nyomozni. A cég ellen szabálytalansági eljárást folytattak le, és kötelezték, hogy kamatostól fizesse vissza az európai adófizetők pénzét.

Erre azonban nem került sor. A Titannak időközben ukrán tulajdonosa lett, kiköltözött a város környéki kiskertekbe, és egy olyan házban lett új székhelye, ahová összesen 56 céget jegyeztek be.

Eközben - 2014-ben - a Titan Kft. újabb 50 millió forintos támogatást nyert el az Európai Uniótól. Ezúttal rozsdamentes és saválló konyhai bútorok gyártására ítélték meg neki a támogatást. A Délmagyar.hu cikke szerint idén augusztustól egy deszki székhelyű sportszergyártó cég vette át a projektet és a támogatást a Titantól. Az új kedvezményezett azt mondta a Délmagyar újságírójának, hogy ő semmit sem tud a Titanról, korábban nem állt vele kapcsolatban.

A lap megkérdezte a Miniszterelnökségtől, hogyan kaphat meg egy cég egy másik által már elnyert uniós projektet. Azt a választ kapta, hogy a projekt megvalósítása az uniós jog szerint a kedvezményezett által másra átruházható, ha az új kedvezményezett a felhívásban foglalt feltételeknek megfelel, és ahhoz az irányító hatóság előzetesen írásban hozzájárul; illetve amennyiben az új kedvezményezett jogszabályon alapuló kötelező jogutódlás következtében lép be a támogatási jogviszonyba. A Titan Project’s House Kft. által benyújtott projektátruházási kérelmet a támogató elfogadta, tekintettel arra, hogy az új kedvezményezett a felhívásban foglalt feltételeknek megfelel.

A lapnak csak az a kérdése: ha a deszki sportszergyártó nem ismerte a Titant, hogyan került a képbe, hogy a felszámolás alatt lévő, a támogatást lenyelt cég ráruházhatta az 50 milliós támogatást?

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.