A megszűnés szélére került a Class FM

Hét év után novemberben lejár a Class FM jogosultsága, amelyet a Médiatanács nem hosszabbít meg, mert az szerinte hátráltatná a rádiós piac fejlődését. Most egy több adóval kibővített pályázat meghirdetését tervezik, ez pedig azt jelenti, ha azon nem nyer a Class FM szolgáltatója, akkor az ország leghallgatottabb rádiója hamarosan elhallgat. 

 

Hét év után lekapcsolhat a Class FM. A Médiatanács hétfőn közleményt adott ki arról, hogy új, országos kereskedelmi rádiós frekvenciaterv kidolgozására kérte fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hivatalát, miután idén novemberben az országos kereskedelmi rádió jogosultsága hét év múltán lejár. E szerint a rádió működési idejét nem hosszabbítják meg.

A médiatörvény szerint a jogosultság legfeljebb hét évre érvényes és egyszeri alkalommal – kérelemre – öt évre megújítható. A frekvenciahasznosítás kivételes esete az, ha az addigi szolgáltató újabb időszakra megkapja a használat jogát. Egy jogosultság lejáratakor a grémium minden esetben megvizsgálja a frekvenciakészlet értékét és összetételét - írják.

A Class FM szolgáltatója a törvényi előírás szerint időben kérte az új szerződés megkötését a lejáró jogosultságra. A Médiatanács azonban ennek a kérelemnek nem adott helyt – fűzték hozzá.

„Az elmúlt hét évben olyannyira megváltoztak a médiapiaci körülmények, amelyek indokolttá teszik, hogy a jelenlegi helyzethez igazított pályázati feltételek mentén keljenek versenyre egymással a lehetséges jelentkezők egy sokszínű médiarendszer működésének megfelelően” – szól az indkolás. 

A grémium úgy látja, hogy amennyiben „a Médiatanács újabb öt évre szerződést kötne a Class FM-mel, azzal konzerválná a hét évvel ezelőtti állapotok szerint kialakított feltételeket, és hátráltathatná a rádiós piac fejlődését. Más tartalmú hasznosításra viszont csak új pályázat útján kerülhet sor.” A közlemény szerint – nyertes pályázat benyújtása esetén – így egyébként a Class FM szolgáltatójának is marad esélye a jelenlegi rádiózás folytatására.

A grémium ugyanakkor nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a Class FM a médiatörvény hatálybalépése óta összesen 12 alkalommal sértette meg a médiaigazgatási jogszabályokat, és a kifogásolt esetek között súlyos és ismételt jogsértés is előfordult.

Más kérdés, hogy a folyamatos büntetéseket sokan azzal hozták összefüggésbe, hogy a rádiónak a kormánnyal szembe fordult Simicska Lajos és Nyerges Zsolt volt a tulajdonosa. Simicskáék éppen a frekvenciaengedély meghosszabbítása érdekében adták el májusban a rádiót üzemeltető Advenio Zrt.-t a John Michael McNutt tulajdonában lévő Sláger Rádió Zrt.-nek, de a jelek szerint ez sem segített. Pedig a Class FM messze a leghallgatottabb kereskedelmi rádió Magyarországon, február és május között naponta átlagosan 2,7 millióan hallgatták a 15 évesnél idősebb korosztályban, míg a második Music Fm közönsége 900 ezer körül van.

A Class FM-et működtető Advenio Zrt. MTI által idézett közleménye szerint bár a rádiót idén májustól irányító új tulajdonosok reménykedtek a kedvező elbírálásban, de a döntés ellenére továbbra is hosszú távon terveznek. Véleményük szerint a meghosszabbításnak sem szakmai, sem jogi akadálya nem volt, így a hivatalos döntés kézhezvételét követően először jogászaikkal vizsgálják meg a kialakult helyzetet, és ezt követően döntik el, hogy megfellebbezik-e a médiatanács döntését.

Az Advenio Zrt. elindul az új pályázaton, hiszen a tulajdonosok célja a folytonosság biztosítása a márka és a hallgatói bázis számára - írták, jelezve, hogy a tulajdonosok és a rádió vezetősége szerint jogi akadály nem merült fel a frekvenciaengedély meghosszabbításával kapcsolatban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.