Megtaláltuk a megszállási szobor oszlopait

Az a hír járja, hogy a budaörsi ipari park egyik zugában őrzik a Szabadság térre szánt sasos-arkangyalos szobrot – méghozzá a megszállási emlékmű alkotója, Párkányi Raab Péter műtermében.
Az előkertben valóban kőoszlopok, a kompozíció részei sorakoznak a földön. A kapuhoz siető férfi szerint maga a szobor nincs itt, ő legalábbis nem tud róla, de – elvégre kényes a téma – erről csakis Péter, azaz Párkányi Raab Péter beszélhet. Aki viszont nem sokkal érkezésünk előtt ment el, és az is lehet, hogy csak órák múlva jön vissza.
A készülő emlékmű egyes darabjai - Teknős Miklós / Népszabadság

Marad a telefon. A műterem elől telefonon hívjuk a szobrászt, aki csak annyit erősít meg, amennyit a saját szemünkkel is látunk. Az oszlopok valóban ott vannak, azonban a bronzból öntött szobrot (a sast és az arkangyalt) máshol tárolják. Párkányi Raab Péter nem mondja meg, hogy hol. Tartja magát ahhoz, hogy a szoboravatás előtt nem nyilatkozik: nem kíván részt venni abban, ami az emlékmű körül folyik.

A szobrot a kormány eredetileg március 19-én, a német megszállás évfordulóján akarta átadni, majd kitolta a határidőt május végéig. Bár Orbán Viktor miniszterelnök azt ígérte, hogy az ügyre majd húsvét után térnek vissza, a Szabadság téren jóval korábban megkezdődött az építkezés.

Szöllősy Enikő szobrász nemrégiben az ATV-ben elmesélte, hogy már látta a kiöntött szobrot, egész pontosan annak az arkangyalos részét. Megkérdeztük őt is: sokkal okosabbak nem lettünk. Szöllősy Enikő tudja, hol öntötték a szobrot, de megígérte, hogy titokban tartja a helyszínt. Ellenben azt nem tudja, hogy hol van most a szobor. Csak annyi biztos – mondta –, hogy nem ott, ahol öntötték.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.