Ezért nem vizsgálta a Médiatanács az Orbán vejéről szóló közlemény visszadobását

Hiába indított vizsgálatot az Unió csalás elleni hivatala, az OLAF Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak érdekeltségei ellen, az MTI nem volt hajlandó erről beszámolni, a Médiatanács viszont meglehetősen zavaros indoklással arra jutott: nem jogosultak az MTI vizsgálatára, majd ezt közzétették az MTI-n.

Hatáskör hiányában nem vizsgálhatja a Médiatanács a két, az MTI hírközzétételi gyakorlatát kifogásoló országgyűlési képviselői kérelemet - adta hírül a testület sajátos módon az MTI-n keresztül.

Mint arról beszámoltunk, a napokban sajtóértesülések nyomán az MSZP közleményt adott ki arról, hogy az Unió csalás elleni szervezete, az OLAF vizsgálatot indított a Tiborcz István érdekeltségébe tartozott, uniós közbeszerzéseken milliárdos megbízásokat nyert Elios Zrt. ügyében.

Az MTI azonban elutasította a közlemény közzétételét, mondván: Tiborcz István nem közszereplő.

A Médiatanács most úgy látja, hogy nincs jogosítványa.

A hivatal indoklásának az MTI-ben megjelent részét alábbiakban szöveghűen idézzük, részint a kiegyensúlyozott tájékoztatás szellemében, részint pedig az olvasókra bízzuk, hogy megfejtsék, hogy mit jelent. (Nekünk nem sikerült.).

"A médiatörvény nem ad felhatalmazást a testületnek az alapjogok általános érvényesülésének megkövetelésére, csak az abból levezethető, jelen esetben a kiegyensúlyozottsági, illetve az emberi méltóság követelményeinek konkrét vizsgálatára kizárólag lineáris médiaszolgáltató esetében. Az MTI viszont hírügynökség, tehát ilyen témájú vizsgálat alá nem vonható, valamint az egyenlő bánásmódról szóló törvény nem médiaigazgatási jogszabály, annak érvényesülését a médiatanács szintén nem vizsgálhatja."

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.