A Mazsihisz nem vár a kormányra

Húsvét után keresni fogjuk a kapcsolatot a kormánnyal, hogy minél előbb meg lehessen szüntetni ezt az áldatlan közéleti állapotot – nyilatkozta Heisler András, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnöke. Ezt az álláspontot képviseli a Mazsihisz vezetősége is, amely vasárnap tartott ülést.
Az építkezést két nappal a választások után kezdték el
Az építkezést két nappal a választások után kezdték el
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A kormány részéről húsvét hétfőig egyelőre nem tettek semmilyen kezdeményezést az Orbán Viktor által ígért párbeszéd elindítására a Mazsihisszal, és a Zsidó Közösségi Kerekasztal újabb ülését sem hívták össze – tájékoztatta tegnap délelőtt a Népszabadságot egy kormányzati szereplő.

Egy másik, hasonló rangban lévő forrásunk még húsvét előtt azon a véleményen volt, hogy „az egyeztetés hivatalos formája minden bizonnyal elindul a holokauszt-emlékévet és a vitás kérdéseket illetően, hiszen Orbán Viktor ezt feketén-fehéren leírta”.

Ismeretes: mivel sem az egyeztetési kísérletek, sem a tiltakozások nem vezettek eredményre, a Mazsihisz rendkívüli közgyűlése idén februárban úgy döntött, távol marad a holokauszt-emlékév kormányzati programjaitól. Orbán Viktor kormányfő a Mazsihisz vezetőinek címzett levelében nem foglalt állást a vitás ügyekben. A választási kampányra hivatkozva a miniszterelnök csak annyit írt, hogy a párbeszédet majd a „mindnyájunk számára megújulást hozó húsvét” után folytatják.

A kormány közben május végére halasztotta a Szabadság téri sasos-arkangyalos emlékmű megvalósítását, csakhogy a választást követő második napon – tehát jóval húsvét előtt – megkezdődtek a munkálatok. Nemhogy párbeszéd nem volt, a Mazsihisz elnöke előzetes értesítést sem kapott. Az építkezést a Szabadság téren tiltakozók a miniszterelnöki ígéret megszegésének, a hatalom provokációjának tekintik: a munkálatokat mindennapos kordonbontással próbálják akadályozni.

A Mazsihisz azonban a jelek szerint ilyen körülmények között is lát esélyt rá, hogy tárgyalások útján sikerül valamilyen eredményt elérni. Legalábbis erre utal Heisler András lapunknak adott mostani nyilatkozata. Kérdés, hogy az „áldatlan közéleti állapot megszüntetése” érdekében Heisler milyen megállapodást tart elképzelhetőnek. A Mazsihisz elnöke nem kívánt részletekbe bocsátkozni, de – mint már korábban – ezúttal is hangsúlyozta: gesztusokat vár a kormánytól.

A kormányoldalról lapunknak még a múlt héten nyilatkozók szerint az nem lehet tárgyalási alap, hogy az emlékmű ne épüljön a Szabadság téren, mert a „szobortcsoport nem náci”. Másrészt a kormány részéről senki sem tagadja vagy relativizálja a holokausztot. A szoborkompozícióról pedig azért nem lesz elkésett egyeztetni, mert néhány hétig csak az alapozás folyik – sulykolták a Rogán Antal belvárosi polgármester által már elmondottakat.

Arra, hogy változhat-e az emlékmű, azaz a birodalmi sasos szimbólum, kormányközeli forrásaink egyelőre nem mondtak sem igent, sem nemet. Korábban a Heti Válasz hasábjain Prőhle Gergely helyettes államtitkár arról írt, „...az is biztos, hogy a zsidóság részvétele nélkül nem lehet a holokausztra emlékezni. Az sem kétséges, hogy egy szobor forma- és szimbólumvilága sokat ronthat a közös emlékezés esélyein. Talán nem véletlen, hogy a háborúkra emlékeztető alkotások többsége egyszerű obeliszk vagy olyan nonfiguratív ábrázolás, mely nagyobb teret enged a személyes interpretációnak”.

A kormány szándéka, hogy legyen szobor a Szabadság téren. Az viszont nem cél, hogy akár az emlékműavatás, akár maga a szobor „botrányhelyszín” legyen, ezért a kompromisszum kötelező lesz a tárgyalásokon – mondták a Népszabadságnak kormányközeli források, hozzátéve, a kormány nem hátrálhat meg, hiszen az EP-választáson május 25-én is jól kell szerepelni, a nemzeti érdekeket kell képviselni, és a Jobbik vitorlájából is ki kell fogni a szelet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.