A mai világban már Orbán is privatizálna

Orbán Viktor szerint lassan halad a felelősségre vonás a vörösiszap-katasztrófa ügyében, úgy látja, mintha senki nem viselné a felelősséget a történtekért.

A kormányfő az TV Ajkának adott, csütörtökön rögzített interjújában arra a kérdésre, hogy mi a kormányzati álláspont a Mal Zrt.-vel kapcsolatban, úgy válaszolt: nehéz döntéseket kellett meghozni, a "felelősségre vonás (...) nagyon lassan halad", ahogy az idő múlik, úgy látja, mintha "senki nem került volna rács mögé", mintha "senki emberfia nem viselne felelősséget azért, ami történt", és ez fáj neki. Hozzátette: "majd meglátjuk, hogyan zárulnak ezek az eljárások".

A gyárral kapcsolatban azt mondta: az emberek munkahelyét igyekeztek megmenteni, nagyon sok pénzt költöttek arra, hogy az ajkai munkahelyeket ne veszítsék el. Azt is be kellett látni egy idő után - fogalmazott -, hogy a modern világban egy állami tulajdonú cég nehézkes és lassú, sokkal gyorsabban kell döntéseket hozni, ezért arra törekszenek, hogy a gyár minél több része kerüljön ismét magánkézbe, úgy, hogy megmaradnak a munkahelyek.

Azonban - tette hozzá - mindig is "élt a gyanúperrel", hogy egy cég átalakítása során lesznek olyanok, akiknek nem jut hely, ezért azt adta feladatként a minisztereknek, hogy az ajkai beruházási lehetőségeket - akár magyar, akár külföldi cégekről van szó - mindig támogatni kell, hogy legyenek új munkahelyek, amelyeket be tudnak tölteni azok, akik esetleg kikerülnek a Malból vagy máshonnan.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: az interjú előtt harminc-negyven helyi lakossal arról beszélgetett, hogy mi Ajka legnagyobb problémája, és nem a munkahelyek hiányát jelölték meg, hanem az alacsony fizetést. Szavai szerint bár utóbbi valós probléma, a 3 százalék körüli munkanélküliséget, ami Ajka városában van, akár Franciaországban, Spanyolországban vagy Olaszországban is elfogadnák.

A kormányfő több települést is felkeresett a körzetben az időközi választás előtt, az ezzel kapcsolatos kérdésre azt mondta: egy miniszterelnöknek az a dolga, hogy minden kampányban részt vegyen, nem szereti azokat a miniszterelnököket, akik elbújnak kampány idején, "bele kell állni", és el kell menni mindenhová, ahová lehet.

Szavai szerint egy kormánypárti képviselőnek könnyebb utat találni a miniszterekhez vagy a miniszterelnökhöz, könnyebben tudja intézni az ügyeket, egy ellenzékinek több akadályt kell leküzdenie. Azt mondta: ha van olyan ember Ajkáról, akiben ott van az ajkaiak bizalma, az ő személyes bizalma, és a kormányzó párt is bízik benne, egy ilyen ember sok jó dolgot tehet Ajkáért. De - hangsúlyozta - nem szeretné, ha úgy éreznék az ajkaiak, hogy az ő döntésüket e módon befolyásolni szeretné, "szabadság van", az ajkaiak szabad választása lesz a vasárnapi végeredmény.

A választási döntésben benne lesz az, hogy a szavazók mit gondolnak a jelöltről, a városuk helyzetéről, a kormányról, vagy a jövőről. Azt ígérte az ajkaiaknak, hogy akár mellettük, akár velük szemben szavaznak, hallani fogja a hangjukat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.