A magyartanároknak is túl sarkos a kerekasztal

A Magyartanárok Egyesülete nem vesz részt a Köznevelési Kerekasztal Tartalomfejlesztő munkacsoportjának munkájában. Erről Arató László elnök tett közzé nyilatkozatot a Facebookon. 

Az egyesület Sipos Imrének, az EMMI köznevelési helyettes államtitkárának címzett levelében úgy fogalmaz, köszönettel vették a meghívást a Köznevelési Kerekasztal Tartalomfejlesztő munkacsoportjának alakuló ülésére. Azonban az ülésre a Magyartanárok Egyesülete nem delegál senkit, a munkacsoport munkájában a jelen körülmények között nem kívánnak semmilyen módon közreműködni. Véleményük szerint a kerekasztalnak nem kényszer hatására, válságkezelés céljából kellett volna létrejönnie, hanem a Nemzeti köznevelési törvény elfogadása, a nemzeti alaptanterv, a kerettantervek, a tankönyvrendelet vagy az életpályamodell kialakítása és bevezetése előtt.

20 éves fennállásunk során mindig készségesen vettünk részt szakmai véleménynyilvánításban, tárgyalásban az oktatás irányítójával, a minisztériummal – amikor megkérdeztek minket, írták a tanárok levelükben. - Sajnálatos módon az elmúlt hat évben ritkán kérték ki a véleményünket, sőt a tankönyvekkel kapcsolatos egyeztetési javaslatunkra az államtitkárság hosszan nem is válaszolt, majd a megbeszélés elől kitért.

Azt is rögzítik, hogy a Magyartanárok Egyesülete a Civil Közoktatási Platformot létrehozó szervezetek közé tartozik, márpedig ez a platform alapítólevelében kinyilvánította, hogy a „CKP-hoz csatlakozó szervezetek nem vesznek részt a jelenlegi összetételben működő, a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztal munkájában". Tárgyalási alapnak a Tanítanék Mozgalom 4 és a Pedagógusok Sztrájkbizottságának 25 pontos követelését tekintik.

– A Tartalomfejlesztő munkacsoportban való részvételünket – bármennyire kívánatosnak tartjuk mi is a valódi tárgyalásokat – megakadályozza, hogy az a torz összetételű és véleményünk szerint illegitim, az oktatásügyi kormányzat egyoldalú válogatása alapján létrehozott, nem kerek kerekasztal része, alegysége – zárják levelüket. – Szervezetünk – mely, ismételjük, elkötelezettje az érdemi, korrektül előkészített és megtartott tárgyalásoknak – pedig közvetve, még szakértők delegálásával sem kíván hozzájárulni a valódi tárgyalások lefolytatása helyett az azoknak csak látszatát keltő fórum legitimálásához.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.