„A magyaroknak joguk van a függetlenséghez”

Fontos az emlékezés, mert nélküle nem létezhetne nemzet. De nemcsak emlékezni kell, hanem tanúságot is tenni azok mellett az értékek mellett, amelyeket az 1956-os forradalom újra megerősített - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán Óbudán, a Kiscelli Múzeum előtt az '56-os szabadságharc leverésének évfordulóján tartott megemlékezésen.

Arra kell emlékeznünk, hogy a magyaroknak joguk van a függetlenséghez, illetve a nemzeti büszkeséghez; olyan erkölcsi alapok ezek, amelyekre ma is építhet a nemzet és a mindenkori kormány - hangoztatta a politikus.

Megjegyezte, hogy ma is komoly döntések előtt áll az ország, hiszen ma is kihívásoknak kell megfelelni. "A helyzetünk persze sokkal könnyebb, mint 1956 hőseié: ma nem lőnek bennünket, ma nem arról van szó, hogy élni vagy halni, megmaradni vagy túlélni, vagy esetleg elmenni az országból" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, ahogy '56-ban nem hagyták, úgy 2015-ben sem szabad hagyni, hogy mások mondják meg, Magyarország mit tehet, milyen döntéseket kell meghozzon a nemzet.

Varga Mihály szerint a migrációs válságot Magyarországtól független nagyhatalmak hibás döntései okozták, az európai politika pedig jelenleg "gyenge arcát mutatja". Európa vezetői lemondani látszanak arról, hogy megállítsák az unióba bejutni szándékozó tömegeket és megkérdezzék, hogy kik ők, honnan és miért jöttek.

"Mi magyarok tudjuk, hogy ez a gyengeség, a tétovázás és a döntésképtelenség ugyanúgy egy nemzet vesztét okozhatja, ahogyan az idegen megszállók vagy éppen egy diktatúra" - mondta, hozzátéve, hogy ezért lépett elsőként az ügyben az ország.

A rendezvény végén a jelenlévők elhelyezték a kegyelet koszorúit és virágait a Kiscelli Múzeum falán, az '56-os emléktáblánál.

Hangsúlyozta, ahogy '56-ban nem hagyták, úgy 2015-ben sem szabad hagyni, hogy mások mondják meg, Magyarország mit tehet, milyen döntéseket kell meghozzon a nemzet.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.