A magyar titkosszolgálat is előfizetett a diktatúrák kedvenc kémszoftverére

Nem mutatják ki a vírusirtók és mindenhez hozzáférést biztosít a fertőzött számítógépeken a Finfisher.

Bebizonyosodott, hogy a magyar titkosszolgálat is előfizetője az elnyomó rezsimek kedvelt internet-lehallgató szoftvercsomagjának, a Finfishernek – írta az Átlátszó kiszivárogtató portál a magát Phineas Fishernek nevező hacker nyomán, aki a közelmúltban feltörte a hírhedt kormányzati kémprogram gyártója, a Gamma International egyik szerverét, és nyilvánosságra hozott 40 gigabájtnyi szoftver-forráskódot és belső dokumentumokat.

A Finfisher egy kifinomult, fejlett kémprogram, amelyet nem mutatnak ki a vírusirtó programok, és mindenhez hozzáférést biztosít a fertőzött számítógépeken, beleértve a kódolt emaileket és fájlokat, valamint az IP-alapú telefonhívásokat is, így még a biztonságosan, kódoltan kommunikáló felhasználók titkait is kompromittálhatja. Gyártója, a fejlett elektronikus lehallgató-technológiákra specializálódott Gamma International a hasonló profilú Gamma Group tagja, a multinacionális cégcsoport sokféle kémtechnológiát és ezekkel kapcsolatos tanácsadást kínál kormányzati hírszerző szervezetek, elsősorban titkosszolgálatok és bűnüldöző hatóságok számára – olvasható az atlatszo.hu-n.

„Phineas Fisher" Twitter-csatornáján hozta nyilvánosságra, hogy feltörte a Gamma azon szerverét, amelyen a Finfisher supportja működött. A szerver teljes tartalmát lementette, és bárki számára elérhetővé tette az interneten. A technikai support levelezést is nyilvánossá tette, ebből derült ki, hogy kik a felhasználói a kormányzati kémprogramnak: többek között Bahrein, ahol emberijogi aktivisták ellen is bevetették az eszközt az arab tavasz idején, illetve a magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is.

Ezzel beigazolódott a tavaly nyilvánosságra hozott Wikileaks-iratokban már felbukkant gyanú, miszerint hazánk is csatlakozott az elnyomó rezsimek sorához, már ami a lehallgatási technikákat illeti.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.