A magyar jobboldalnak nagyon tetszik a görög eredmény

A magyar jobboldal a saját sikerét (is) látja a görög népszavazás eredményében. Igaz, az unióval vívott szabadságharcok ismeretében nem meglepő az ideológiai különbségeken felülemelkedő lelkesedés.

„A görögök határozottan elutasították a megszorításokat, elutasították az IMF-féle válságkezelést, de hozzá kell tennünk: ilyen népszavazás végül is Magyarországon is volt 2010 áprilisában" – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal szerint a baloldali kormányt leváltó magyarok már öt éve nemet mondtak a valutaalap követeléseire. A görögök viszont végigcsinálták az IMF programját, még sincsenek kint a bajból, míg „a magyar reformok működnek" – tette hozzá.

Szijjártó Péter külügyminiszter helyeselt, és szintén azt hangsúlyozta: az Orbán-kormány másik utat választott, mint amit a valutaalap ajánlott, és ez meghozta az eredményt.

Örömmel fogadta a népszavazás eredményét a Jobbik, a radikális párt szerint a görögök elvetették a hitelezők és „a pénzügyi háttérhatalom intézményeinek" zsarolását, a neoliberális megoldásokat.

Görögország adósságának egy részét el kell engedni, hogy a görögök levegőhöz jussanak – hangoztatta Szél Bernadett, az LMP társelnöke. Szerinte bár a mentőcsomagok előtt is voltak problémák, a görögök helyzete azoktól csak még súlyosabb lett.

A népszavazás világossá tette, hogy a Görögországnak adott ajánlat túl van a görögök tűrőképességén – értékelt Niedermüller Péter, a DK brüsszeli képviselője, és hozzátette: a Ciprasz-kormány erős felhatalmazással kezdheti újra a tárgyalásokat.

Azon magyar politikusok közül, akik fontosnak érezték, hogy véleményt mondjanak a referendumról, csak a liberális Fodor Gábor volt kritikus a Szirizával. Kifejtette: a népszavazás a populizmus tragikus kudarca, és a görög példa azt mutatja, hogy a felelőtlen és populista politika csődbe vihet egy országot. Szerinte a mostani döntés erre mondta ki az áment. Fodor úgy látja: mindennek van határa, és nem lehet a végsőkig hitelezni és haladékot adni Görögországnak, amelynek kormánya egyre abszurdabb javaslatokkal áll elő.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.