A külügy elégedett, Londonban volt a legtöbb dolguk

A választási megfigyelők elismerően nyilatkoztak a külképviseleti szavazások szervezésről és lebonyolításról - közölte Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője vasárnap az MTI-vel.
Külön helyet kellett bérelni a londoni voksolás lebonyolítására
Külön helyet kellett bérelni a londoni voksolás lebonyolítására
Kollányi Péter / MTI

A Külügyminisztérium a külképviseleti szavazás lebonyolítását kiemelt feladatként kezelte, több hónappal a választás előtt megkezdődte a felkészülést. Csaknem száz állomáshelyen 534 külképviseleti választási irodai tag segítette a szavazás lebonyolítását.

A legutóbbi országgyűlési választáson, 2010-ben nyolccal kevesebb külképviseleten lehetett élni a választójoggal. A számbeli eltérés oka, hogy a kormány az elmúlt években több külképviseletet nyitott meg vagy nyitott újra, így Melbourne, Sao Paulo, Santiago de Chile, Abuja, Toronto, Eszék, Hongkong és Lendva városában - magyarázta. Megjegyezte: legutóbb lehetett voksolni Damaszkuszban, de most biztonsági okokból nem, viszont Beregszászon, ahol korábban nem tette lehetővé a törvény, most lehetségessé vált a külképviseleti szavazás.

Biztonsági okok miatt nem lehetett szavazni Bagdadban, Rámalláhban és Kabulban sem, igaz, e városokban 2010-ben sem élhetett senki ezzel az alkotmányos jogával - közölte.

A legtöbb szavazó a következő helyeken szerepelt a választási névjegyzéken: Londonban 5371, Münchenben 3106, Brüsszelben 1839, Bernben 1379, Berlinben 1347, valamint Bécsben 1145 állampolgár. Ezekben a városokban kevéssel többen szerepeltek a névjegyzéken, mint az összes többi helyen együttvéve.

Kaleta Gábor közölte: a külképviseleti választási irodák vezetői és tagjai komoly előzetes felkészítést kaptak és valamennyien esküt tettek. A Külügyminisztérium és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) 48 órán keresztül nyújtott szakmai és informatikai háttértámogatást. Hozzáfűzte: a megfigyelt állomáshelyeken a jegyzőkönyvekbe "törvényesen lezajlott szavazás" minősítést jegyeztek be, és rendkívüli esemény sehol sem történt.

Felidézte: a 97 külképviseletre összesen 28 161 állampolgár jelentkezett, és 24 059-en szavaztak, vagyis a részvételi hajlandóság több mint 85 százalék volt.

Kaleta Gábor arra is kitért, hogy a magyarországi állandó lakóhellyel nem rendelkező, levélben szavazók voksainak hazaszállításában is közreműködött a Külügyminisztérium, hiszen a külképviseleti postaládába leadott voksokat is a külügyi munkatársak vitték el az NVI-be.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.