A leggazdagabb magyarok kilencszer annyiból szórakoznak, mint a legszegényebbek

Óriási a szakadék a gazdagok és szegények között Magyarországon. A KSH szerint a magyar legmagasabb jövedelmű 20 százaléka kétszer annyit költ élelmiszerre, 4,5-szer annyit ruházatra és majdnem kilencszer annyit szórakozásra, mint az alsó ötöd.
A KSH új módszerrel készíti a lakossági fogyasztással kapcsolatos felméréseket, így viszonylag friss, első féléves adatokat publikált tanulmányában. Ebből kiderül, hogy a lakosság jövedelem szempontjából ötödökre osztott csoportjai mennyit költöttek átlagosan az első félévben egy hónap alatt - írja a privatbankar. hu

Ezek szerint az átlagos költés 72 214 forint volt, a legalacsonyabb ötöd 41 022, a legmagasabb jövedelműek pedig 134 437 forintot költöttek fogyasztási jellegű kiadásokra. A legnagyobb tételeket az élelmiszer (26,7 százalék), a lakhatás és háztartási energia (22,8 százalék), valamint a közlekedés (11,1 százalék) jelentették. Egészségügyre a lakosság a fogyasztási kiadások 4,9 százalékát költi, szórakozásra 5,1, hírközlésre 6,6 százalékát.

Egyharmaddal több húsra

A különbségek azonban nagyok. Az alacsonyabb jövedelműek fogyasztásukból 32 százalékot költenek élelmiszerekre, és ez csak 13 236 forint. A magas jövedelmű ötöd nem egészen 21 százalékot, ez viszont forintban több mint duplája, 28 000 forint.

Húsra a felső jövedelmi ötöd forintban mintegy harmadával többet költ az átlagnál, és 80 százalékkal többet az alsó ötödnél. Halra pedig az átlag 2,2-szeresét, de még így is csak töredékét a húskiadásoknak. Gyümölcsre az alsó ötöd 3,4-szeresét, zöldségekre 2,4-szeresét költik a magasabb jövedelműek.

Nagy különbségek a szórakozásban

Az élelmiszerek között sem csak a forintkiadás számít. Amint a KSH írja, „Az alsóbb jövedelmi ötödökben élők élelmiszer-fogyasztásának erős jövedelmi korlátja van, így ezek a háztartások különösen árérzékenyek, az átlagosnál több olcsóbb és kevésbé egészséges táplálékot – pl. kenyeret és cereáliákat, olajokat, zsírokat vagy burgonyát – fogyasztanak."

„A legfelső jövedelmi ötöd háztartásai 10–26%-kal drágább élelmiszereket vásárolnak: kenyeret és cereáliákat 26, húst és halat 14, zöldségeket 13, gyümölcsöket 10%-kal magasabb áron szereztek be a legalsó jövedelmi ötödhöz képest."


A nagyobb különbségek azonban nem az élelmiszernél vannak. A felső jövedelmi ötöd forintban az alsónak 4-5-szörösét, az átlagos jövedelmű fogyasztónak is két-háromszorosát költi vendéglátásra, oktatásra, közlekedésre, hírközlésre, egészségügyre, lakberendezésre, ruházatra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.