A Kúria megvédte a kormánypártok titkait

Hiába kérte a 444.hu az Országgyűléstől, kik járhatnak be állandó belépővel a parlamentbe, az igazságszolgáltatás szerint ez nem nyilvános adat. Az ellenzéki szakértők listáját valamiért mégis könnyen kiadta a hivatal.

A kérdés akkor vetődött fel, amikor kiderült, hogy Habony Árpádnak és Tarsoly Csabának is volt állandó parlamenti belépője. A Miniszterelnökség szerint a nem tanácsadó és nem szerződtetett Habony tanácsait több kormánypárti politikus is az Országházban hallgatja meg, hát csak be kell jutnia valahogy. Tarsoly pedig a keleti nyitásban fontos szerepet játszó kereskedőház ügyeiben járt el.

A 444 azt szerette volna kideríteni, hogy a hivatalból belépésre feljogosított alkalmazottakat, képviselőket és köztisztviselőket leszámítva kiknek adtak még ilyen engedélyt, azaz kik a pártok fontos háttéremberei. Álláspontjuk szerint nyilvánvalóan közügy, milyen tanácsok mentén születnek a parlamenti döntések.

Ehhez viszont pert kellett indítani, mert az Országgyűlés nem adta ki a listát. Első fokon simán meg is nyerték a pert, no persze ez nem jelenti, hogy meg is kapták az adatokat. Az OGY fellebbezett, és másodfokon sikerrel is járt. Jött a Kúria, amely úgy foglalt állást: "a speciális szakértelmet igénylő kérdésekben igénybe vett szakértői tevékenység önmagában nem minősül közfeladatnak". De volt egy elég nevetséges kitétel is: mivel csúnyán írtak alá, nem lehet kideríteni, ki igényelt és kiknek belépőt. Ezt nem kommentálnánk.

Az ügy érdekessége, hogy az Országgyűlés egyáltalán nem volt ilyen aggályos, amikor az Index 2014-ben Vona Gábor szakértői listáját kérte ki. Azt minden további nélkül átadta a hivatal.

A portál most mindenesetre az Alkotmánybíróságra és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára viszi az ügyet, utóbbi esetben a Transparency International jogászai látják el képviseletüket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.