„A külügy beismerte, hogy hűtlen módon bánt a közpénzekkel”

Az MSZP hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Quaestor-ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdálkodásával összefüggésben – közölte Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Azt mondta, a KKM szerdán beismerő vallomást tett, amikor bejelentette: háttérintézménye, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. feljelentést tett, mert bár a Quaestornál elhelyezett állampapírok alaptőkéjét visszakapta, a két év után járó több százmillió forintos kamat bennragadt. Vagyoni hátránya keletkezett a KKM-nek – összegzett Tóth Bertalan.

Az ellenzéki politikus szerint a minisztérium azt is beismerte ezzel, hogy hanyagul, hűtlen módon bántak a közpénzekkel. Azt firtatta, hogy tehetett a KKM vagy bármely intézménye több milliárd forintot a Quaestorba, amelynek tulajdonosai között rengeteg offshore cég van. Mi történt a 4 milliárd forintos összeg kivétele, március 9. és a szerdai nap közötti egy hónapban? – kérdezte, utalva arra, hogy azt rögtön lehetett látni, hogy nem állampapírt kapott vissza a KKM.

Mind az államháztartási, mind a nemzeti vagyonról szóló törvény tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyeket a külügyminisztérium ebben "a botrányos és szövevényes ügyben" megsértett, és ebből több százmillió forint kára keletkezett a magyar embereknek – hangoztatta.

Kifejtette: az államháztartási törvény 79. paragrafusa rögzíti, hogy költségvetési szerv a kincstárnál vezethet számlát. A nemzeti vagyonról szóló törvény alapján pedig tilos nem átlátható céggel szerződést kötnie költségvetési szervnek – tette hozzá.

Tóth Bertalan felidézte azt is, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben azt mondta, a külügyminisztériumnál a jelek szerint megvan a pénz rendben. Most mégis kiderült, hogy több százmillió forint hiányzik – hívta fel a figyelmet.

Úgy fogalmazott: "a helyzet most tehát az, hogy a miniszterelnök hazudott, a külügy pedig eltőzsdézett több százmillió forintot". "A brókerkormánynak" el kell számolnia az államkasszából hiányzó több százmillió forinttal – jelentette ki.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.