A külképviseleti névjegyzékbe még egy hétig lehet jelentkezni

Még egy hétig, november 15-ig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik a november 23-i újpesti időközi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon.
Az időközi országgyűlési választáson ugyanúgy, mint az áprilisi parlamenti választáson volt, lehetőség van arra, hogy a választópolgár Magyarország külképviseletein (nagykövetségein és konzulátusain) adja le szavazatát. Ehhez azonban november 15-én 16 óráig fel kell vetetnie magát a külképviseleti névjegyzékbe.

A határidő lejárta előtt egy héttel mindössze nyolcan jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe: Londonba, Dublinba, Hágába, Párizsba, Szöulba, Barcelonába és Berlinbe jelentkeztek szavazni.

A kérelmeket személyesen vagy levélben a IV. kerületi helyi választási irodában lehet benyújtani, valamint a www.valasztas.hu honlapon vagy - ügyfélkapus regisztráció esetén - a www.magyarorszag.hu honlapon.

A külképviseleti névjegyzékbe történő felvételhez a választópolgárnak meg kell adnia a személyes adatait, és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén akar szavazni.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az áprilisi szavazáson a választókerületből 381-en jelezték, hogy külképviseleten kívánnak voksolni. Áprilisban 97 külképviseleten lehetett szavazni, az adatok szerint azonban az egyes külképviseletek bezárása, illetve a biztonsági helyzet romlása miatt novemberben már nem lehet voksolni Cipruson (Nicosia), Líbiában (Tripoli) és Észtországban (Tallinn), felkerült azonban a listára Krakkó (Lengyelország) és Mumbai (India). Változott a szavazás helyszíne Bangkokban, Londonban, Csungkingban és Tiranában. Így 96 külképviseletre jelentkezhetnek a választópolgárok.

Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg feltüntetik a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében, hogy a választópolgár a külképviseleti névjegyzékben szerepel, a szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán pedig nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

A Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kiírt időközi választásra 13 jelöltet vett nyilvántartásba az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság: öten függetlenként indulnak, van jelöltje a Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-nek, a Jobbiknak, az LMP-nek, a Zöldek Pártjának, a Magyar Munkáspártnak, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek.

Kiss Péter a főváros 11-es számú (Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét lefedő) országgyűlési egyéni választókerületében szerzett mandátumot április 6-án. A politikus hosszan tartó betegség után júliusban hunyt el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.