„A kulcsszó az engedelmesség”

Jézus születésének történetében a kulcsszó az engedelmesség - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsonyi igehirdetésében pénteken Budapesten.
Gáncs Péter hangsúlyozta: Isten megtestesülése olyan csoda, amely feszegeti az értelmünket, és amelynek elfogadásához alázat kell. Egyszerre kell "fölnézni az égre", mint tette Mária, és "alázatosan meghajtani a fejünket" Isten döntése előtt, mint tette József.

Sokan mondják, hogy az ember bukása az asszonynál, Évánál kezdődött. Csakhogy a megváltás is egy fiatal lánynál vette kezdetét, hiszen Mária engedelmessége nélkül nem ünnepelhetnénk a karácsonyt - mutatott rá az evangélikus püspök.

„Fantasztikus misztérium" ez - mondta - Isten és ember „szerelméről" és szerelmük gyümölcséről, Jézus Krisztusról, aki ugyanúgy érkezett ebbe a világba, ahogy minden ember.

Jézus „nem kentaur, nem félig isten, félig ember", hanem száz százalékban valóságos ember és száz százalékban a valóságos Isten - tette hozzá. És még csak nem is bukott Isten ő, aki elszenvedi küldetését, hanem tudatosan vállalja és éli meg a földi létet. „Teljes szabadsággal vállalja föl szabadító küldetését, amely a jászoltól a golgotáig vezet", és vállalja ezt az utat vele Mária is, hiszen „ő is ott zokog majd a kereszt tövénél".

Gáncs Péter szólt arról is, hogy ennek a történetnek a valóban fontos szereplői mind ott vannak a betlehemi istállóban, mindenki más - köztük Augustus császár is -, csak „statiszta". Ennek a nyilván „büdös és hideg" istállónak a jászlában mégis „föllobban az isteni szeretet lángja". Ebbe a jászolba Isten mégis "odatette a világ kenyerét", azt a jézust, akit valóban tápláléknak, „mindennapi kenyérnek" akart adni az embereknek - tette hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.