A közvélekedéssel indokolta „földszétlopásos” nyilatkozatát Lázár

A közvélekedésnek és nem saját meggyőződésének adott hangot Lázár János, amikor az állami földvagyonnal, állami mezőgazdasági cégek "szétlopásával" kapcsolatosan a parlamenti szakbizottságban azt a kijelentést tette: „amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, akkor a fideszes menedzsment lopja szét a földeket".

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Népszabadság kérdésére úgy magyarázta meg kijelentését: ne felejtsük el, hogy az elmúlt 30 esztendőben pártállástól függetlenül az a közvélekedés, hogy ha az állam mezőgazdasági vállalkozásba kezd, annak rossz vége lesz. Ezt hallgattuk a 80-as évek előtt a tsz-elnököket illetően, aztán ezt hallgattuk a zöldbárókat illetően, aztán mindenkinek az volt a véleménye, hogy az állam inkább ne folytasson mezőgazdasági tevékenységet. És aztán a Fidesz és az MSZP is értékesítette az állami tulajdonban lévő gazdasági vállalkozásokat. Ezért nincs a magyar államnak mezőgazdasági vállalkozása, ami helyes, és nem lesz a közeljövőben sem. A közvélekedés tehát az - teljesen függetlenül az igazságtól -, hogy amikor a magyar állam földet művel, állami cégek jönnek erre létre, ott csak baj lehet - hangzott Lázár János reagálása.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 22 erdőgazdaságra kiterjedő vizsgálatáról azt mondta: amíg a Kehi-ellenőrzés nem zárul le, nem kíván megjegyzéseket fűzni hozzá, az eddig nyilvánosságra kerültek alapján azonban szerinte az a legenyhébb kifejezés, hogy jó néhány dolog nincs rendben az erdőgazdaságokkal.

Később Brüsszel "ránk kényszerítheti", hogy külföldiek földet vehessenek Magyarországon. Ezért annak érdekében, hogy ez ne legyen így, fontos most biztosítani az államiföld-vásárlási lehetőséget azoknak a magyar földműveseknek, akik ezzel élni akarnak - indokolta az állami földeladási programot. A földeladási árverések nyilvánosak lesznek, a földet pedig csak legalább 10-20 százalékkal a piaci ár fölött lehet majd eladni. Az első árverési hirdetmények Győr-Moson-Sopron, Vas, Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei földekre jelennek majd meg, az árverések pedig novemberben kezdődnek. 380 ezer hektár állami föld értékesítését tervezik, 1,5 millió hektárnyi terület állami tulajdonban marad. A földeladási bevétel 300 milliárd forintos nagyságrendű is lehet, "de nem így tervezünk", mert az ebből származó pénzt nem lehet felélni, azt az ország fejlesztésére kell fordítani.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.